Žene su najprivlačnije u crvenom

Žene su najprivlačnije u crvenom

Žene koje pre izlaska obuku crvenu haljinu primetiće kako im je partner pažljiviji i velikodušniji nego obično. Rezultat je ispitivanja sa njujorškog univerziteta Ročester, a rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu za psihologiju. Provedena istraživanja pokazala su da su muškarcima privlačnije žene koje su odevene u crveno, od žena ili devojaka koje su bile odevene u odeću neke druge boje. Većina ispitanika je priznala da bi više novca potrošila na ženu odevenu u crveno, nego u odeću neke druge boje.

Profesor psihologije sa njujorškog univerziteta Endru Eliot, koji je vodio istraživanje, potvrdio je pretpostavku prema kojoj je crvena boja – boja romantike, što primera radi, objašnjava zašto su čestitke koje se tradicionalno šalju za Dan zaljubljenih obično crvene boje ili zašto se u parfimerijama najbolje prodaju karmini crvene boje. U istraživanju koje su proveli Eliot i saradnici učestvovalo je više od stotinu studenata, kojima su pokazane fotografije nekoliko žena. Zadatak im je bio da odgovore u kojoj su im meri privlačne, koje bi među njima želeli da poljube i sa koliko bi njih želeli da vode ljubav. Zanimljivo je da je na njihove odgovore uticala čak i boja okvira fotografije.

Crvena haljina je i u ovom slučaju bila presudna. Na pitanje Zamislite da sa ovom osobom izlazite na sastanak i imate 100 dolara. Koliko biste bili spremni da potrošite?, većina muškaraca odgovorila je kako bi na ženu u crvenom potrošila više od 100 dolara. Fascinantno je otkriće da nešto tako rasprostranjeno poput boje, može imati takav učinak na naše ponašanje, a da toga nismo svesni, zaključio je profesor Eliot.