Zdravlje usta i zuba u trudnoći

Zdravlje usta i zuba u trudnoći

Trudnoća je jedan od najradosnijih događaja u životu žene, ali je to istovremeno i period brojnih promena, kako na fizičkom tako i na psihičkom nivou. Osnovni cilj svake trudnice je da rodi zdravu bebu, ali je istovremeno važno i očuvati svoje vlastito zdravlje, jer se jedino zdrava, sretna i zadovoljna mama može maksimalno i bez problema posvetiti svojoj bebi. Iz tih razloga, radi vašeg i zdravlja vaše bebe, potrebno je tokom trudnoće posebnu pažnju obratiti kako na opšte tako i na zdravlje usta i zuba.

U tom smislu, poseta stomatologu je veoma važna. On će vas najbolje posavetovati kako da očuvate zdravlje usta i zuba u toku trudnoće, a blagovremenom primenom odgovarajućih higijensko-dijetetskih mera, može se u mnogome doprineti i oralnom zdravlju svog deteta. Izbalansirana ishrana trudnice, sa optimalnom količinom vitamina, minerala, belančevina, masti i ugljenih hidrata, neophodna je kako za pravilan rast i razvoj ploda tako i za formiranje i razvijanje zdravih mlečnih, a kasnije i stalnih zuba.

Najbolje je trudnoću planirati i sve stomatološke intervencije uraditi pre trudnoće. A ako trudnoću niste planirali, nego vas je zadesila sa nerešenim problemima u vezi sa zubima, zakažite prvi kontrolni pregled čim saznate da ste trudni. U Stomatološkoj ordinaciji Marta Hess svaki pregled je besplatan, a takođe i odgovarajući stručni saveti za svaku buduću majku.

Zubi

LEČENJE ZUBA U TRUDNOĆI

Zubi se u trudnoći popravljaju i vade. Ako vas zaboli zub, ne odlažite posetu zubaru, jer ne trpite samo vi već i vaša beba! Bol je mnogo traumatičniji za plod od lokalnog dejstva anestetika. Pritom treba voditi računa o specifičnostima svakog od tri tromesečja trudnoće.
Prvo tromesečje je period organogeneze, kada se formiraju organi fetusa i on je najosetljiviji na nadražaje iz spoljnjeg sveta. U ovom periodu najveći broj trudnica oseća mučninu, gađenje, nagon na povraćanje. Iz tih razloga, u ovom periodu se izbegavaju stomatološke intervencije.

Drugo tromesečje je najpovoljniji period za stomatološke intervencije u trudnoći.
Treće tromesečje je rizično pri kraju, jer je materica osetljiva na nadražaje iz spoljašnjeg sveta i postoji rizik od prevremenog porođaja. Pošto se trudnice u ovom periodu ne osećaju komforno u stomatološkoj stolici, ako je potrebno intervenisati, treba ih postaviti u položaj koji im najviše odgovara, a intervencije moraju da budu što kraće.

Dakle, drugo tromesečje se smatra najbezbednijim za sprovođenje stomatoloških zahvata. Obimne i teže intervencije, kao što su brušenja i operacije, treba odložiti za period posle porođaja. Ali ako se tokom bilo kog perioda trudnoće pojavi bol, oticanje, krvarenje ili bilo kakav neprijatan osećaj u ustima, obavezno posetite svog stomatologa. On će u dogovoru sa vašim ginekologom doneti odluku po pitanju primene određenih lekova i anestezije.

ZAŠTO NASTAJU PROBLEMI SA ZUBIMA U TRUDNOĆI

Trudnica

Često se mogu čuti pretpostavke žena koje su rađale o tome da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja zubnog tkiva i do gubitka zuba jer je, navodno, beba izvukla kalcijum iz zuba. To je zabluda – zubi ne menjaju svoju strukturu tokom trudnoće. Do problema dolazi iz sledećih razloga.

1. Nedovoljna ili nepravilna higijena usta i zuba. Zube treba prati dva-tri puta dnevno, pola sata posle jela, pravilnom tehnikom i dovoljno dugo. Preporučljivo je da se koristi pasta bogata fluorom.

2. Gađenje. Ako ga četkica izaziva, koristite četkicu sa manjom glavom, ne otvarajte usta jako prilikom pranja. Ako imate utisak da gađenje pojačava pasta za zube, promenite je.

3. Učestalo povraćanje. Pojedine trudnice imaju problem sa vraćanjem kiselog sadržaja iz želuca, povećava se i kiselost pljuvačke, a to može dovesti do nagrizanja gleđi zuba i nastanka karijesa.
Savet je da se nakon povraćanja usta dobro isperu vodom ili nekim antibakterijskim rastvorom za usta. Nemojte odmah prati zube, jer zbog povećane kiselosti pljuvačke možete dodatno oštetiti gleđ zuba.Četkicu menjajte na svaka dva-tri meseca. Ako su desni bolno osetljive i krvare, koristite mekše četkice (Curaprox-soft). Prostore između zuba očistite zubnim koncem ili koristite tuš za desni. Usta možete ispirati više puta dnevno, mlakim čajem od kamilice ili žalfije.

4. Zapaljenje desni (gingivitis). Većina trudnica će primetiti da su desni uvećane, otečene, crvene, bolno osetljive na dodir i da krvare prilikom pranja. Ove promene su posledica hormonskih promena u trudnoći. Mogu se javiti već u drugom mesecu trudnoće, a polako nestaju po rođenju deteta. Da bi se sprečile moguće komplikacije (pojava karijesa, nastanak i širenje infekcije…) potrebno je da se obratite svom stomatologu, koji će uraditi profesionalno čišćenje zuba od naslaga i kamenca i ispolirati zube. Postupak je brz, bezbolan i potpuno neškodljiv kako za trudnicu tako i za plod.

5. Povećano ili smanjeno lučenje pljuvačke. Ovaj problem se veoma lako rešava konzumiranjem određenih namirnica. U vezi s tim, kod nekih žena je u trudnoći povećana potreba za grickanjem, naročito za slatkišima. Savetujem da umesto slatkiša uzimate sveže voće, ili povrće, a da posle svakog unosa šećera zube obavezno operete.

FLUOR PROFILAKSA

U dogovoru sa ginekologom, trudnicama se daju preparati fluora u odgovarajućim dozama, jer fluor obezbeđuje izgradnju kvalitetne gleđne supstance kod deteta. Klice mlečnih zuba počinju da se stvaraju već u šestoj nedelji intrauterinog života, a klice stalnih zuba u četvrtom mesecu trudnoće.

ANESTEZIJA – DA ILI NE

Stomatološka ordinacija Marta Hess raspolaže anesteticima čija je upotreba bezbedna i dozvoljena u trudnoći, te su sve stomatološke intervencije potpuno bezbolne. Uz saglasnost ginekologa, buduća majka se može bez ikakvih negativnih posledica po trudnoću podvrgavati stomatološkim intervencijama. Izuzetak predstavljaju trudnice sa visoko rizičnom trudnoćom.

ANTIBIOTICI – DA ILI NE

Generalno u trudnoći treba izbegavati uzimanje lekova, pogotovo tokom prvog tromesečja. Međutim, postoje bolesti i stanja pri kojim bi neuzimanje lekova ugrozilo zdravlje i život trudnice. U slučaju infekcije pogodan je penicilin i njegovi derivati (Amoksicilin, Sinacilin), ali samo pod uslovom da ne postoji alergija na penicilin. Kod alergičnih se propisuje Eritromicin. Treba izbegavati tetracikline (Dovicin, Doksiciklin)

ANALGETICI (SREDSTVA PROTIV BOLOVA)

Najbezbednije je primeniti paracetamol (Panadol, Febricet). Tokom trudnoće treba izbegavati Brufen, Kafetin i acetilsalicilnu kiselinu.

RENTGEN ZRAČENJE – DA ILI NE

Lično izbegavam izlaganje trudnica zračenju, iako su današnji aparati mnogo sigurniji od ranijih, sa manjom dozom zračenja. U slučaju preke potrebe, ukoliko se ne može čekati period posle porođaja, neophodno je koristiti zaštitnu kecelju i prsluk prilikom izlaganja rendgen zračenju.

Na kraju, moj savet trudnicama je da posete svog stomatologa bez straha. Želim da sve trudnice maksimalno uživaju u svom ,,drugom stanju“ i da na svet dođe puno zdravih beba.