Na vreme uradite alergotest

Na vreme uradite alergotest

Kada početkom marta krene sezona inhalatorne alergije zbog prolećnog cvetanja potrebno je pre toga uraditi alergotest. Ovo je idealan period za to, jer organizam još nije izložen alergenima.

Poliklinika Consilium u okviru Pedijatrijske ordinacije na čelu sa prim.dr Jelena Tomić, pedijatar, alergolog, klinički imunolog poziva vas da za vase dete zakažete alergotest i pregled alergologa.

Alergija – bolest savremenog doba

Danas u svetu pa i kod nas veliki broj odraslih i dece boluje od alergije. Posebno je izražena u proleće te su mnogi alergični na polene trave, stabla, korove (korov ambrozije je najagresivniji).

Astma

Astma je hronično zapaljensko oboljenje disajnih puteva, te alergija ima značajnu ulogu u nastanku astme. Najčešće se manifestuje u ranom detinjstvu. Veoma je bitno na vreme prepoznati i otkriti prave okidače za nastanak ove bolesti.

Smatra se da je genetska predispozicija od ključnog značaja da će dete u 80% slučajeva imati astmu ako su imala oba roditelja.

Ako se ona na vreme otkrije i uvedu preventivne terapije predstavlja pravi put za sprečavanje nastanka težih formi astme u kasnijem dobu.

Alergija se manifestuje alergijskom kijavicom i alergijskim konjuktivitisom koji značajno doprinose razvoju i pogoršanju astme.

Alergijsko testiranje i pregled

Alergotest i pregled

Da bi utvrdili na koje alergene vase dete reaguje, potrebno je da uradite testiranje na pojedine alergene.Brojni su alergološki testovi na inhalatorne alergene ali se najčešće koristi Prick test (test uboda). Testiranje je bezbolno, a sprovodi se tako što se na unutrašnjoj strani podlaktice stavjaju kapi odgovarajućeg alergena kroz koje se lancetom blago pritiska – ubode koža I time unosi allergen.Nakon 20 minuta stvara se otok ili crvenilo. Pregled alergologa je obavezan da bi se na vreme utvrdila dijagnoza i odredila odgovarajuća terapija.

Pregled alergologa i kliničkog imunologa obuhvata:

  • Detaljno uzimanje alergološke anamneze
  • Fizikalni pregled
  • Alergološko testianje (prema indikacijama)
  • Dodatni laboratorijski testovi po preporuci alergologa
  • Ispitivanje plućne funkcije kod dece od 6-te kodine života (zbog adekvatne saradnje pri izvođenju)

Ako se pristupi postavljanju prave dijagnoze kod dece i odraslih, alergijski simptomi mogu se kontrolisati i lečiti. To je veoma važno za decu jer se disajni putevi brzo razvijaju do ulaska deteta u adeloscentno doba i do završetka rasta deteta.

Ukoliko ste kod vašeg mališana primetili da ima neke od simptoma alergije, na vreme uradite alergotest i saznajte na koje alergene je  vase dete alergično. Pregled, konsultacije i alergotest možete zakazati na brojeve telefona koji se nalaze na pezentaciji Poliklinika Consilium Novi Sad.

Sajt:http://poliklinikaconsilium.com/