Utvrđivanje trudnoće, Mama i Beba

Utvrđivanje trudnoće, Mama i Beba

Nema veće sreće kada žena sazna da je trudna ili kako se to u narodu kaže u drugom stanju. Upravo to drugo stanje vaš život menja, jer nakon devet meseci vi ćete biti srećna majka i roditelj.

Šta žena treba da uradi kada ima mali tračak sumnje da je možda trudna? Koji su to simptomi koji ukazuju na trudnoću? Da li je izostanak menstrualnog ciklusa jedini znak trudnoće? Ili možda pozitivan test na trudnoću?

Prvi korak za utvrđivanje trudnoće, je odlazak kod ginekologa.

Ginekološka ordinacija Ejlejtija u Novom Sadu, vrlo uspešno radi sa trudnicama, brine o njihovom zdravlju, o zdravlju bebe u utrobi stomaka majke, o srećnim trenucima kada na ultrazvuku ugledaju izgled svoje bebe.

Utvrdjivanje trudnoce Ejlejtija

KAKO IZGLEDA PRVI PREGLED 

Izostanak menstrualnog ciklusa i pozitivan test na trudnoću potvrđuje vaše sumnje da ste u drugom stanju.

Dolazak kod ginekologa treba da bude opušten i bez straha, jer se radi o ginekološkom pregledu i utvrđivanje trudnoće.

Prvim pregledom i utvrđivanjem trudnoće, ginekolog će utvrditi  tačnu starost trudnoće, odrediti očekivani datum porođaja, izmeriti pritisak i telesnu masu.

Nakon pregleda postaviće vam nekoliko pitanja o bolestima ili alergijama ako imate, sve važne bolesti u porodici, da li uzimate neke lekove ili ste možda bili bolesni, dosadašnje trudnoće i porođaje, njihov tok i ishod.

Kako izgleda prvi pregled

ULTRAZVUČNI PREGLEDI U TRUDNOĆI

Kada vam lekar ustanovi trudnoću pregledom i ultrazvukom, sledi jedan od najvažnijih ultrazvučnih pregleda u trudnoći između 12. i 14. nedelje to je takozvani prvi ekspertni ultrazvuk i tada se pregleda detaljna anatomija ploda.
Slede jednom mesečno redovne ultrazvučne kontrole.

Drugi ekspertni ultrazvuk takodje je veoma važan i obavlja se između 20. i 24. nedelje trudnoće. Tada se pažljivo pregleda i analizira anatomija i morfologija ploda, pregledaju se detaljno svi organi i sistemi. 

Ultrazvučni pregled u ranoj i kasnijoj trudnoći obavlja se da bi se ustanovila:

Višestruka trudnoća
Tačan termin porođaja
Zdravlje bebe
Položaj posteljice
Položaj bebe
Bebina težina

Ultrazvucni pregled

ŠTA BEBA RADI DOK JE U MAMINOM STOMAKU

Beba dok je u maminom stomaku veoma je zaposlena. Mame često imaju osećaj da ih beba izunutra „udara“  jer beba menja položaje. Bebino pomeranje mogu uzrokovati i majčini osećaji, pa je važno da se majka u toku trudnoće ne izlaže velikom stresu.

Bebina čula se razvijaju oko 20. nedelje trudnoće, te buduće majke vodite računa kako se hranite. U toku trudnoće hranite se zdravo, jer vaša beba može da oseti kada majka žudi za određenim namirnicama.

Zbog zdravlja vaše bebe izbacite iz upotrebe cigarete i alkohol.

Kako izgleda moja beba

KAKO IZGLEDA MOJA BEBA

Ultrazvukom novije generacije 3D i 4D vrlo jasno se može videti izgled vaše buduće bebe. Sreća je velika kada zajedno vi i vaš suprug ugledate sliku vaše još nerođene bebe.

3D i 4D ultrazvukom pratimo da li se fetus odnosno beba pravilno razvija, rascep između usana, mali nosić, oči, uši, malene ruke i noge, kako se okrenula i da li u tom trenutku možemo videti pol bebe, da li je dečko ili devojčica.

Ako vaša trudnoća protiče normalno, nakon 40. nedelje sledi porođaj!

Drage, buduće majke, neopisiv je osećaj kada svoju bebu prinesete grudima, kada osetite njen miris, kada se raduje njenom prvom plaču!

Dr Liliana Ivanov, ginekolog-akušer i dr Biljana Ivković, ginekolog-akušer u Ginekološka ordinacija Ejlejtija, obavljaju kompletan ginekološki pregled, utvrđivanje trudnoće, pregled i vođenje trudnoće kao i ostale ginekološke preglede.

Sve ostale ginekološke usluge koje pruža ova ordinacija, pogledajte na prezentaciji Ginekološka ordinacija Ejlejtija Novi Sad.