Unapredjenje prodaje

Unapredjenje  prodaje

Pojam unapredjenje prodaje obuhvata posebne promotivne aktivnosti, obično kraćeg trajanja, na mestu kupovine ili prodajnom mestu.

Postoji veliki broj načina sprovođenja akcija za unapredjenje prodaje

1. Posebne ponude sa popustom

2. Mali poklon uz kupovinu promovisanog proizvoda

3. Kuponi, kartice i sl. za dobijanje poklona

4. Povraćaj gotovine na sakupljene bonuse

5. Popusti nakon ponovljene kupovine

6. Kuponi sa popustom ili gotovinski kuponi

7. Kuponi za kupovinu drugog proizvoda sa popustom

8. Nagrade na pakovanju za kupovinu na određenom prodajnom mestu

10. Višestruka i spojena pakovanja sa popustom

11. Degustacija proizvoda na prodajnom mestu

12. Promotivne nagradne igre

13. Promocije u dobrotvorne svrhe

Pri osmišljavanju ovih i ovakvih vidova promocije treba voditi računa o problemima koji mogu nastanu. Kupci vole da kupuju robu sa popustom, zadovoljni su kada dobiju dodatni poklon, učestvuju u nagradnoj igri i dobiju makar i simboličnu nagradu.

Dok planirate ove aktivnosti vodite računa da ne dođete u poziciju da izazovete nezadovoljstvo kupaca. Obezbedite dovoljnu količinu robe (bilo prodajne bilo poklona), ponudu ograničite na određeni broj kupaca i-ili vremenskim periodom, osposobite osoblje firme za praćenje aktivnosti i pravovremeno reagovanje u slučaju pojave pojave nezadovoljstva.

Drugo, u samoj promociji, vrlo važno je da svrhu i značaj shvati i prihvati i Vaše osoblje, kako bi pružili maksimalnu podršku i izveli celu akciju. Veliku grešku možete napraviti angažovanjem neobučenih promotera – promoterki, koji samo lepo izgledaju a samu promotivnu aktivnost ne shvataju ili su lično za njene rezultate nezainteresovani. To je, ako obratite pažnju po našim tržnim centrima, najčešći slučaj. Postoji nebrojeno nekakvih promocija koje služe više kao privremeno radno mesto i honorarna zarada promoterima nego što doprinosi nekakvim poslovnim ciljevima.