Tikvice bez mesa

Tikvice bez mesa

Ovo jelo se preporučuje svima koji ne jedu meso. Mladim tikvicama može se ostrugati spoljna kožica. Ako su tikvice dugačke, preseći ih na pola, pa ih kašikicom izdubiti i očistiti od semenki, samo pri tom paziti da tikvice ne prsnu. Zatim ih oprati, poređati u šerpu i naliti hladnom vodom. Vodu posoliti, a šerpicu staviti na štednjak da se tikvice bare. Čim voda ključa nekoliko minuta, izvaditi tikvice da se ohlade. Ne smeju biti sasvim mekane da se ne bi raspale.

Kada se tikvice ohlade napuniti ih nadevom koji se pravi na ovaj način: 2 glavice crnog luka sitno iseći, malo posoliti i na maslacu propržiti. U luk dodati sitno isečeno peršunovo lišće. U tanjiru razmutiti dva cela jajeta kao za kajganu. U razmućena jaja dodati jednu kašikicu brašna i malo mleka, pa dobro izmutiti da nema grudvica. Ovu masu izručiti u upržen ali rashlađen crni luk, posoliti po ukusu, dodati malo bibera, sve dobro izmešati i ovom masom od jaja i luka kašikicom napuniti polutke tikvica. Namazati dobro maslacem đuveč i u njega ređati tikvice, ali tako da stoje uspravno, s otvorom nagore. Nadev je mekan, pa bi lako mogao da se prospe. Đuveč u koji se stavljaju tikvice mora biti takve veličine da odgovara broju tikvica, pošto će one stajati poređane jedna uz drugu. Ako je nadeva prostalo, preliti ga preko tikvica.

Uz ovo jelo služiti šnicle od hleba, se prave na ovaj način: suv hveb potopiti u mleko da odmekne. Zatim ga iscediti od mleka i samleti u mašini za meso. Posle toga metnuti hleb u šerpicu. U hleb razbiti tri cela jajeta, dodati sitno isečenog peršuna, posoliti i dobro izmešati. Treba paziti da ne bude mnogo žitka. Praviti od mase pljosnate šnicle, uvaljati ih u brašno, pa ih pržiti na masti da im porumeni i jedna i druga strana.