Šta je koferdam i zašto stomatolog treba da ga koristi?

Šta je koferdam i zašto stomatolog treba da ga koristi?

Upotreba koferdama u stomatologiji olakšava rad stomatologu, ali, obezbeđuje veću tačnost i efikasnost i bolje rezultate tokom lečenja.

Šta je koferdam?

Koferdam je gumica koja se koristi za izolaciju zuba od ostalih delova usta (jezika, obraza, nepca) u toku stomatološke intervencije. Ceo koferdam sistem se sastoji od gumice kvadratnog oblika, metalnog okvira i kvačice koja fiksira gumicu za određeni zub.

Koferdam upotreba

Koje sve funkcije ima koferdam ?

  • Obezbeđuje suvo radno polje. Sve bele (kompozitne) plombe zahtevaju da zub bude potpuno suv kako bi se plomba pravilno vezala za zub.
  • Bakterije iz pljuvačke ne mogu da ugroze lečenje zuba, sprečena je kontaminacija zuba.
  • Pacijent ne mora da brine o vodi u ustima, da li će mu voda otići u grlo i slično. Gumica sprečava da tečnosti sa kojima se radi ne dođe u kontakt sa sluzokožom usta.
  • Pacijent ne mora da brine ”gde će sa jezikom”. Ovo je ponekad veliki problem, pogotovo kod dužih intervencija kada se mišići zamore i teško ih je kontrolisati. Jezik je ispod koferdama potpuno zaštićen i izolovan.
  • Štiti usta od komadića materijala ili metala koji otpadaju u toku menjanja stare plombe. Ništa ne može da dođe u vaša usta, sve ostaje sa spoljašnje strane koferdama.
  • Kod pacijenata koji imaju izražen refleks gađenja, koferdam pomaže tako što osetljivi delovi sluzokože u zadnjem delu usta neće biti dotaknuti ni jednim instrumentom ili ogledalcetom stomatologa.
  • Štiti usne i obraze od oštrih ili vrućih instrumenata.

O koferdamu razmišljajte kao o pregradi između vaših usta i intervencije koje se obavlja ”spolja”. Ništa što se dešava na zubu ne može da vam naškodi ili da vam vreme provedeno u stomatološkoj stolici učini nekomfornim. Sama metalna kvačica koja pričvrčšćuje gumu za zub je anatomski napravljena tako da ne pravi prevelik pritisak niti bol.

Ispod gumice možete normalno da dišete i na nos i na usta. Svoju pljuvačku koja se prirodno luči u vreme intervencije možete slobodno gutati. Druga opcija je da zamolite svog stomatologa da vam da standardnu sisaljku kojom možete da uklonite svoju pljuvačku ispod koferdama. Takođe, ne morate da budete skoncentrisani na to da li sve vreme držite dovoljno otvorena usta, gumica vam pomaže u tome.

Koferdam zastita

Šta kažu naši pacijenti?

Pitali smo jednog od naših pacijenata koji se prvi put susreo sa koferdamom da podeli svoje iskustvo:

“Stomatolog mi je predložio da tokom intervencije lečenja zuba i stavljanja plombe koristimo koferdam. Za mene  je to bilo novo iskustvo i olakšalo mi je ceo proces, jer sam mogao slobodno da dišem i gutam. Nisam morao da se suzdržavam od gutanja, od mrdanja jezikom i nisam dolazio u situaciju da se zagrcnem. Samo postavljanje je bilo bezbolno i brzo. “

Danas više ne možemo da govorimo o modernoj tehnologiji i praćenju trendova ako ne govorimo o koferdamu. Gotovo sve intervencije i materijali koji se danas koriste zahtevaju suvo radno polje i odsustvo bakterija. Komfor i bezbednost pacijenata su uzdignuti na jedan novi nivo i zbog toga se raspitajte kod svog stomatologa o koferdamu.

Pitanja, i više informacija  možete dobiti zakazivanjem na broj koji se nalazi na onlajn prezentaciji Stomatološka ordinacija dr Bede.

Sajt:http://drbede.com/sr/