Škole engleskog jezika – TOEFL ili IELTS test?

Škole engleskog jezika – TOEFL ili IELTS test?

TOEFL i IELTS su dva najpriznatija međunarodna testa za proveru znanja engleskog jezika. Validnost rezultata traje 2 godine, nakon čega je neophodno ponovno testiranje. Škole engleskog jezika ne bave se mnogo razlozima zbog kojih bi neko trebao da se priprema za TOEFL ili IELTS. Najviše zbog toga što polaznici dolaze sa već gotovom odlukom – uslov za stipendiju, zaposlenje ili  nastavak studija je jedan od ova dva testa.

Međutim, poslednjih godina često se dešava da se cele porodice sele u inostranstvo. Obično jedan od supružnika ima unapred dogovoreno  zaposlenje, dok drugi traži posao na licu mesta. TOEFL ili IELTS će mu svakako pomoći pri pronalasku novog posla, ali koji od ta dva?

Toefl test

Suštinske razlike

Najveća razlika između TOEFL-a i IELTS-a je u upotrebi jezika. TOEFL je testiranje akademskog engleskog jezika i najčešće ga traže univerziteti. IELTS takođe, ima akademsku verziju testa, al i opšti test, koji se odnosi na svakodnevnu upotrebu u najširem kontekstu. IELTS je obično neophodan za dobijanje iseljeničke vize u Veliku Britaniju i Kanadu. Važna razlika je i ta što je TOEFL bliži američkom, a IELTS britanskom dijalektu.

Oba testa se sastoje iz četiri dela – provera čitanja, pisanja, slušanja i razgovora. Razgovor kod TOEFL testa se odvija snimanjem vaših odgovora, iznošenja stavova ili prepričavanja. IELTS testiranje kroz razgovor se obavlja lično, u formi je dijaloga i konverzacije, a za pripremu dobijate određeno vreme.

Cenovno, nema velike razlike. Oba testa koštaju oko 200 eura. Vreme koje ćete izdvojiti za TOEFL test je 4 sata, dok ćete IELTS testiranje završiti za oko 2,5 sata.Ono na šta treba obratiti pažnju je dostupnost testova. TOEFL je rasprostanjeniji. Dostupan je na oko 4500 lokacija u svetu i 500 lokacija u SAD. IELTS možete polagati na 49 lokacija u SAD i 900 širom sveta.

Koji test je teži?

Odogovor na ovo pitanje zavisi od prethodnog nivoa znanja engleskog jezika, kao i od ličnih sklonosti. Ukoliko ne volite intervju  lice u lice, ako vam je bliži američki od britanskog dijalekta, koristili ste engleski kroz stručnu literature i brzo hvatate beleške, onda će vam lakši biti TOEFL test.

Oba testa su detaljna, precizna i široko prihvaćena. Cilj je da vi ovladate engleskim jezikom tako da možete normalno funkcionisati u poslovnom i svakodnevnom životu strane zemlje.

Ielts test

Priprema za TOEFL i IELTS test– Škole engleskog jezika

Gotovo sve škole engleskog jezika u svom programu imaju pripremne kurseve za polaganje ova dva testa. Iako možda smatrate da odlično poznajete engleski jezik, s obzirom na cenu polaganja TOEFL i IELTS testova, najbolje bi bilo da prođete pripremne kurseve, koji su vrlo precizni i temeljni. Nakon teorijskog dela, pripremni kursevi obavezno sadrže i kontrolne ispite, koji simuliraju TOEFL i IELTS testove.

Kao i za sve druge kurseve, i u ovom slučaju je obavezno prethodno testiranje, kako bi se utvrdio nivo znanja. Upravo od rezultata tog testa zavisiće broj časova, dužina trajanja kursa, ali i cena.

Škole engleskog jezika su uglavnom saglasne da je minimalan nivo znanja engleskog jezika za upis pripremnog kursa za TOEFL test B2.3. Za IELTS test, ta granica je nešto niža – B1.2 nivo. U zavisnosti od nivoa predznanja koje pokažate na ulaznom testu, pripremni kurs može trajati 5, odnosno 2,5 meseca.

Škole engleskog jezika koje u ponudi imaju pripremne kurseve za TOEFL i IELTS test su LINGVIST  i LINGUA.

Spisak svih škola možete pogledati na kartici – Škole stranih jezika.

Izvori fotografija:
Wikimedia commons
Flicr
Flicr
Deo teksta preuzet sa portala:
TOEFL test centar Novi Sad