Seks u trudnoći – sve što ste želeli da pitate, a niste

Seks u trudnoći – sve što ste želeli da pitate, a niste

Da li smem da imam seks u trudnoći? Da li seks u trudnoći može da naškodi bebi? U kojem periodu trudnoće je seks bezbedan? Da li neke kategorije trudnica treba da se uzdržavaju od seksa u trudnoći? Sva ova pitanja su izuzetno česta, a mnoge trudnice se libe da ih postave svom ginekologu. Evo određenih smernica koje stižu iz ordinacije za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić Novi Sad.

Seks u trudnoći

Da li smem da imam seks u trudnoći?

Najpre odgovorite na pitanje da li je Vaša trudnoća bez komplikacija. Ako jeste, nema razloga da se ne prepustite seksualnom odnosu.

Da li seks u trudnoći može da naškodi bebi?

Ne, jer je Vaša beba zaštićena, s obzirom na to da je grlić zatvoren gustim sekretom i time ne dozvoljava potencijalnim infekcijama da prodru do bebe. Tome služi i amnionska tečnost i materični mišići. Takođe, polni organ Vašeg partnera neće naškoditi bebi, jer ne može doći do nje. Beba je zaštićena u potpunosti.

U kojem periodu trudnoće je seks bezbedan?

Seks je bezbedan u svim periodima trudnoće bez komplikacija. Ukoliko ima komplikacija, Vaš ginekolog će Vam dati sva uputstva.

Ukoliko se dese krvarenja na početku trudnoće, koja su česta, najverovatnije je da će Vam Vaš lekar savetovati da se uzdržavate od seksa do 14-te nedelje.

Kada treba da budem oprezna što se tiče seksa u trudnoći?

  • ukoliko se pojavi krvarenje u toku trudnoće
  • ukoliko imate vaginalnu infekciju
  • ako partner ima genitalni herpes
  • ako postoji istorija bolesti cerviksa
  • ukoliko imate prednjačeću posteljicu
  • ako osetite bilo kakve bolove

Šta mogu da očekujem od seksa u trudnoći?

Nekada je seksualni užitak jači u trudnoći, dok se neke trudnice žale da je bolan i neprijatan, jer ne mogu da se psihički opuste. Predlažu se poze gde ne dolazi do preduboke penetracije. Ponekad se dešava da trudnica nakon orgazma oseti nekoliko kontrakcija.

Za sve nedoumice, uvek je najbolje da se obratite svom lekaru, jer seks ne treba da bude tabu tema. Potpuno je normalno, pa i poželjno, da i trudnice sa zdravom trudnoćim upražnjavaju seksualne odnose. Ukoliko, pak, osetite manjak želje, i on je vrlo uobičajen.

Za sva pitanja u vezi sa trudnoćom i, kasnije, zdravljem deteta, ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić Novi Sad vam stoji na raspolaganju.