Zašto je važan redovan ginekološki pregled?

Zašto je važan redovan ginekološki pregled?

Redovnim odlaskom kod ginekologa, pregledom i urednim Papanikolau testom, svaka žena doprineće puno svom zdravlju. Ne treba izbegavati redovne ginekološke preglede i zanemariti neke simptome bolesti, jer sve posle može biti kasno. Svaka žena bi bar jednom godišnje trebala da obavi redovan ginekološki pregled.

Danas je teško pronaći dobrog i pouzdanog ginekologa, da mu verujete i budete sigurni da vam može pomoći. U prijatnom ambijentu, u ordinaciji iz koje je izašao veliki broj zadovoljnih žena, jer pregled ginekologa nije boleo a pri tome su stekle pravog prijatelja i pouzdanog lekara,Ginekološka ordinacija Ejletija svakako ima epitet dobre ordinacije.

 

GIN PR 1

 

Šta predstavlja i zašto je važan redovan ginekološki pregled?

Ginekološkim pregledom mogu se otkriti razne bolesti kao što je: rak grlića materice, razne virusne infekcije, polno prenosive bolesti i ustanoviti trudnoća.

Ginekološki pregled predstavlja fizički pregled male karlice i genitalnih organa kod žena, jer ovakav pregled lekaru pomaže da ispita veličinu i položaj vagine, cerviksa, uterusa i jajnika. Pregled je važan zbog preventive i brige o zdravlju žene.

 

GIN PR 2

 

Papanikolau test

Redovan ginekološki pregled podrazumeva Papanikolau test. Ovo je  bezbolna i jednostavna metoda kojom se pregledaju ćelije dobijene iz brisa grlića materice. Ovakav test može da ukaže na upalu i veliki broj ćelija raka grlića materice.

Papanikolau test treba raditi jednom godišnje, jer ako se promene na vreme uoče, izlečenje može biti uspešnije.

Ginekološkim pregledom vrši se:

  • Ispitivanje prisustva infekcija – gljivične infekcije ili bakterijska vaginola
  • Da bi se dijagnostikovale polno prenosive bolesti – hlamidija, goroneja, herpes, trihomonas, HPV i druge bolesti
  • Za indentifikaciju morfološke abnormalnosti organa male karlice kao što su: fibromi, ovarijalne ciste, ili prolaps uterusa
  • Za ispitivanje bola u abdomenu
  • Pre davanja kontraceptivne terapije

GIN PR 3

 

Statistike pokazuju da veliki broj žena u Srbiji u poslednje dve godine pa i više, nisu bile kod ginekologa. Danas se sve više govori o lečenju raka grlića materice. Veliki broj žena različitih dobi umire od ove bolesti. Upravo zato je važan ginekološki pregled, uzimanje brisa i Papanikolau test najmanje jednom godišnje.

Mlade devojke koje su seksualno aktivne, ukoliko ne koriste zaštitu prilikom odnosa, često su izložene virusnim infekcijama i polno prenosivim bolestima, koje mogu da budu veoma opasne a neke od njih izazivaju neplodnost. Naučite svoje dete da redovno posećuje ginekologa, kako ne bi došlo do neželjenih posledica.

 

GIN PR 4

 

Ukoliko ste u menopauzi ili ona tek počinje, sigurno da imate neke od simptoma kao što je neredovni ili potpuni gubitak menstrualnog ciklusa, promena raspoloženja, valunzi, suvoća vagine, nesanica i drugo, pregled i razgovor sa ginekologom uz davanje korisnih saveta sigurno će vam pomoći.

Učinite nešto za vaše zdravlje, budite sigurni da ne bolujete od opake bolesti, izlečite se od virusnih infekcija, budite srećna trudnica i zadovoljna žena u menopauzi!

Ginekološki pregled i konsultacije obavite u Ginekološkoj ordinaciji Ejletija Novi Sad.

Na portalu Ordinacije.Info nalazi se spisak svih ginekoloških ordinacija.