Rak dojke – Kada se radi biopsija dojke

Rak dojke – Kada se radi biopsija dojke

Statistike pokazuju da danas svaka deseta žena oboli od raka dojke. Veliki broj žena koje obole od raka dojke prežive ukoliko se on na vreme otkrije. Zato su prevencija i rana dijagnostika ključno rešenje kada je rak dojke u pitanju.

Karcinom dojke danas privlači dosta pažnje. Mnogi misle da ga je lako prepoznati, zapravo, i nije.

Pregled, dijagnozu i stručno mišljenje možete dobiti od dr Danijele Donat,radiolog, koja će vas ljubazno dočekati, pregledati i posavetovati u Poliklinici Atina Novi Sad.

Šta je karcinom dojke?

Karcinom dojke je zloćudni tumor koji nastaje kada normalne ćelije počnu da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo. Kasnije proširuju se i na druge organe.

Karcinom dojke najčešće se javlja kod starijih žena koje

  • Imaju u najbližem srodstvu obolele od ove bolesti (majka, sestra, tetka…)
  • Koje su prvu menstruaciju dobile pre 12.godine, a poslednju imale posle 50. godine
  • Koje nisu rađale ili su prvi porođaj imale posle 30. godine života
  • Koje su duže vreme koristile hormonsku terapiju, duvan ili alkohol
  • Žene koje su gojazne i fizički neaktivne

Postoji nekoliko vrsta raka dojke

Duktalni karcinom dojke je najčešći. Nastaje malignom transformacijom ćelija kanala mlečne žlezde.

Lobularni karcinom dojke nastaje iz ćelija režnjeva mlečne žlezde i vrlo često se razvija obostrano, u obe dojke istovremeno.

Inflamatorni karciom je najređi oblik carcinoma dojke. Karakteriše ga pojava otoka, crvenila, a obolela dojka je topla na dodir.

Simptomi i znaci raka dojke

Rani razvoj raka dojke skoro i ne daje simptome i znake bolesti. Međutim, kako tumor raste, mogu se javiti neki od sledećih simptoma:

Kvržica ili čvorić – ovo je najčešći prvi znak karcinoma dojke. Ovi čvorići ne bole, mada mogu biti osetljivi na dodir. Čvorići se najpre uočavaju na ultrazvučnom pregledu ili mamogramu u odnosu na samopregled dojke ili manuelni pregled lekar.

Otok u pazušnoj jami

Bol i osetljivost tkiva dojke – ovo je ređi simptom, jedino kada se radi o inflamatornom karcinomu dojke.

Ravna ili uvučena bradavica, svrab ili pojava ulceracije u predelu bradavice

Naborana koža koja podseća na koru pomorandže takođe može biti znak pojave karcinoma dojke, kao i bilo kakva promena u izgledu, veličini, teksturi kože ili temperature dojke.

Pojava bistro ili krvavog sekreta iz bradavice ne mora uvek biti znak prisustva karcinoma, ali se mora ispitati, kako bi se utvrdio uzrok njegovog prisustva.

Trebalo bi ispitati svaki otok ili izraslinu u predelu pazuha ili ključne kosti. Ponekad se rak dojke može proširiti na pazušne limfne čvorove ili predeo oko ključne kosti tako da se svaki otok koji se rukom napipa mora ispitati.

Ultrazvuk dojki

U cilju što ranijeg otkrivanja, karcinoma dojki, ultrazvučni pregled predstavlja  značajan doprinos ranom otkrivanju maligne bolesti. Ne treba zaboraviti da rano otkriveni rak dojke predstavlja potencijalno izlečivu bolest.

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna, potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna  dijagnostička procedura koja traje oko 20 minuta.

Pregled ultrazvukom se preporučuje svim mladim osobama, pogotovo onima koje primete neku promenu u dojci, ili na koži, ili koji u porodici imaju obolele od maligniteta dojke, ginekološkog tumora ili tumora debelog creva.

Ultrazvuk dojki radi se:

  • U cilju razlikovanja benignih od malignih (zloćudnih tumora)
  • U cilju ranog otkrivanja malignog tumora dojke

Ultrazvučni pregled se može raditi i kod muškaaca u cilju odeđivanja porekla promene na dojci ili praćenja karakteristika neke promene.

Biopsija dojke

U slučaju otkrivanja suspektne promene u  dojci, indikovano je načiniti ultrazvukom vođenu biopsiju iste (CORE biopsija), kako bi se odredila priroda promene. Ona  podrazumeva uzimanje uzoraka tkiva dojke za patohistološku analizu. Pre započinjanja intervencije, daje se lokalna anestizija da bi se procedura maksimalno obezbolila.

U toku same procedure lekar uzima uzorak tkiva iglom ili skalpelom. Tkivo se ispituje mikroskopski i pregleda na prisustvo karcinoma ili prekanceroznih ćelija. Uzimanje uzoraka na pregled je bezbolna procedura, ali se može osetiti neugodnost. Biopsija je jedini način da se odredi da li je promena dobroćudne ili zloćudne prirode.

Postoje tri metode ranog otkrivanja raka dojke

  • Samoispitivanje i samostalan pregled samih žena
  • Mamografija – skeniranje uz pomoć mamografa
  • Klinički pregled dojki od strane lekara

Rezultati biopsije dobijaju se u period od 2-4 dana. Nastali ožiljak je praktično nevidljiv, komplikacije su retke, a manifesuju se u vidu modrice na mestu gde je uziman uzorak.

Otklonite svaku sumnju na karcinom dojke i obavite redovan pregled dojki zakazivanjem termina na telefon Poliklinika Atina Novi Sad.

Sajt: http://poliklinikaatina.rs/