Lečenje ranice na grliću materice

Lečenje ranice na grliću materice

Lečenje ranice na grliću materice: Iako je „ranica“ naziv koji se odomaćio među ginekolozima, zapravo se ne radi ni o kakvoj rani. Radi se o histološki drugom tipu epitela koji u određenom životnom dobu “izlazi” u vaginalni deo iz kanala grlića materice. Najčešće je to u pubertetu. Za razliku od bledo ružičaste boje epitela grlića ova promena je crvene boje. Nije dakle u pitanju nikakva erozija ili povreda tkiva.

S obzirom na to da se epitel našao tamo gde mu nije mesto organizam se bori sa njim tako što pokušava da ga pokrije okolnim normalnim, pločastim epitelom i tokom te transformacije kada se mešaju dva epitela može da nastane problem. Najčešće upravo tada mogu da se pojave maligne ili premaligne promene.

 

Lečenje ranice na grliću materice: Kada ih i kako tretiramo?

Kod gotovo 70 odsto žena koje dođu na ginekološki pregled lekar uoči ranicu na grliću materice. One su potpuno bezazlene osim ako se ne inficiraju HPV virusom. Ukoliko dođe do krvarenja neposredno tokom polnog odnosa ili posle odnosa ili se pojavi pojačan sekret, najčešće se radi o ranici na grliću i potrebno je uraditi ginekološki pregled. To se radi kolposkopskim pregledom, PAPA testom i biopsijom.

Lečenje ranice na grliću materice zahteva veliku pažnju

Ako smo potpuno sigurni da su promene na grliću materice benigne, a to ćemo utvrditi kolposkopskim pregledom, i ako je histološki, biopsijom dokazano da su promene benigne, ranice se smeju ukloniti krioterapijom, kauterizacijom ili laserskom ablacijom.
U težim slučajevima radi se široko isecanje promene ili konizacija grlića uz slanje na PH analizu.

Pažljivo birajte lekara

Mora postojati velika veština i znanje ginekologa kako se pre intervencije ili tokom nje ne bi previdele moguće premaligne ili maligne promene. Ukoliko one postoje ne smeju se uništavati već se tada pristupa takozvanim ekscizionim metodama odnosno konizaciji.
Ove promene rastu multuicentrično na nekoliko mesta na grliću, pa lekar koji nije dovoljno vešt uzorak može uzeti sa neadekvatnog mesta. Intervencijom tako može da ukloni površinski sloj dok maligne promene ostanu neotkrivene još dublje u epitelu.

Zakažite pregled na: 021 524115

Nalazimo se u Železničkoj 12, Novi Sad

Kako do nas? https://bit.ly/2YOvnBe