Prekid trudnoće, abortus, kiretaža – Poliklinika Novi Sad

Prekid trudnoće, abortus, kiretaža – Poliklinika Novi Sad

Prekid trudnoće je teška odluka za svaku ženu.Posledice su razne pa nakon hirurškog zahvata može doći do probijanja zida materice, obilnog krvarenja, steriliteta i drugih ozbiljnih komplikacija.

Razlozi abortusa mogu biti:

 • neželjena trudnoća,
 • zdravlje pacijentkinje,
 • anomalija na plodu ili bolesti.

Pre nego što donesete odluku o ovakvoj intervenciji najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom. U ginekološkoj ordinaciji Atina Poliklinika Novi Sad radi tim specijalizovanih lekara iz oblasti ginekologije koji vam mogu dati optimalno rešenje. Nakon pregleda i konsultacije sa ginekologom možete se odlučiti da li ćete uraditi abortus ili ne, i saznati koje komplikacije može doneti jedan ovakav zahvat za vaše zdravlje.

Šta je prekid trudnoće?

Prekid trudnoće ili abortus je kratka intervencija koja kod nekih žena ostavlja trajne posledice.

Abortus odnosno veštački prekid trudnoće obično se radi kod trudnoće stare do 10 nedelja. Ako ste trudni, i ne želite bebu iz nekih razloga, abortus će se izvršiti isključivo na vaš zahev. Ukoliko trudnica ima ispod 16 godina, i sama se odluči za prekid trudnoće za ovaj medicinski zahvat potrebna je saglasnost roditelja.

Kako i kada se radi prekid trudnoće?

Prekid trudnoće se može uraditi do desete nedelje trudnoće a računa se od prvog dana poslednje menstruacije. Smatra se da je do desete nedelje ova intervencija bezbedna za ženu, te se prekid trudnoće može izvršiti najkasnije do tog perioda.

Intervencija se radi u uslovima lokalne anestezije ili u kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji i obično traje oko 10 min. Cela procedura se radi pod kontrolom ultrazvuka pri čemu ginekolog ima jasnu sliku ploda, pa nakon intervencije može potvrditi da je sadržaj materice prazan i da nema zaostataka trudnoće.

Svaki hirurški prekid trudnoće nosi određeni rizik po zdravlje žene i može da komplikuje oporavak nakon abortiranja.

 • Namerni prekid u ranoj trudnoći, starosti do kraja trećeg meseca života ploda, može da se radi kiretažom ili vakumom i aspiracijom. Kiretaža kao postupak za prekidanje trudnoće radi se tako da se kiretom kida i izvlači deo po deo ploda. U velikom broju slučajeva detinja glava je velika, te se pri ovoj proceduri glava sa posebnim aparatom lomi, pa se sadržaj lobanjske duplje i smrskane kosti izvlače aparatom za sukciju.
 • Kod trudnoće koja je starija od tri meseca, veštački prekid trudnoće se radi operativnim putem odnosno carskim rezom ili postupkom provokacije materičnih kontrakcija
 • Nasilni prekid u odmakloj trudnoći može da se radi metodom ubrizgavanja hipertoničnog rastvora NaCl u aminonsku šupljinu ploda.

Medikamentozni prekid trudnoće

Kod žena čija je starost trudnoće do 8 nedelja obavlja se medikamentozni prekid trudnoće uz pomoć dva leka. Kada se na prvom pregledu utvrdi tačna starost trudnoće, popije se prvi lek. Prvi lek koji se koristi blokira lučenje progesterona, hormona koji je neophodan za održavanje trudnoće. Prvi lek rezultira promenama na materičnoj sluzokoži  i na pojavu krvarenja. Nakon 24-38 časova od uzimanja prvog leka, aplikuju se prostaglandinske vaginalete, koje izazivaju kontrakcije materice. Nakon upotrebe drugog leka, trudnoća prestaje 6-8 sati.

Kada možete uraditi prekid trudnoće pilulama?

Prekid trudnoće pilulama je moguće uraditi ukoliko ispunjavate određene uslove:

 • Ukoliko je trudnoća stara do 8 nedelja
 • Ukoliko nemate hroničnih bolesti koje bi pogoršale korišćenje lekova za medikamentozni prekid trudnoće
 • Ukoliko nemate problem sa koagulacijom krvi
 • Ukoliko nemate ozbiljnu anemiju
 • Ukoliko nemate bolesti bubrega
 • Ukoliko ne postoji sumnja da se radi o vanmateričnoj trudnoći
 • Ukoliko nemate promene na materici, miome, promene na jajnicima i jajovodima

Poliklinika Novi Sad - prekid trudnoće

Koje su posledice prekida trudnoće po zdravlju žene?

Kao posledica prekida trudnoće  kod žena koje su abortirale povećan je rizik od obolevanja karcinoma dojke i kancera jetre.

U nekim slučajevima dolazi do teške povrede trbušnih organa: creva, omentuma i mokraćne bešike, ili do razvoja infekcije i sepse posle nekoliko dana. Zbog perforacije materice i krvarenja kao posedice abortusa može doći i do odstranjivanja materice.

Posledice abortusa za novu trudnoću

 • Češća krvarenja u prvih tri meseca nove trudnoće
 • Češće su porođajne komplikacije
 • Povećan rizik od svrti odojčeta u prvim mesecima života
 • Tri do četiri puta je povećan rizik od smrti deteta do navršene prve godine života
 • Naredno dete češće ima malu telesnu masu na rođenju ili se dete rađa prevremeno gde mogu nastati komplikacije

Prekid trudnoće u prvoj trudnoći može dovesti do gubitka sposobnosti rađanja kao trajne posledice abortiranja ploda.

Gde možete uraditi prekid trudnoće?

Prekid trudnoće sa sobom nosi niz zdravstvenih komplikacija i zato je važno obaviti u ginekološkoj ordinaciji Atina Poliklinika Novi Sad. Poliklinika Novi Sad pruža kompletne usluge iz oblasti ginekologije, specijalistički pregled, Echo, Kolposkopija, Pregled, echo, Vs, Papa test, Biopsija grlića materice, Eksplorativna kiretaža, Ekstractio IVD, Aplikacija IVD, Biopsija grlića materice, Ekspertni ultrazvuk.

Zakažite pregled ginekologa, uradite ultrazvuk u trudnoći a stručan i visokoobrazovani tim lekara stoji vam na raspolaganju. U službi Vašeg zdravlja Poliklinika Atina Novi Sad.

Sajt:http://poliklinikaatina.rs/