Ultrazvuk i pregled kukova kod dece

Ultrazvuk i pregled kukova kod dece

Svaki roditelj raduje se rođenju svoje bebe. Sreća je potpuna ukoliko je beba zdrava i napredna. Nakon rođenja, bebama se radi pregled kukova kako bi se utvrdilo da je sve uredu. Posle prvog meseca života radi se ultrazvučni pregled kukova. Ovim pregledom utvrđuje se da li je došlo do iščašenja kukova i koje mere lečenja treba preduzeti. Pregled i ultrazvuk kukova uz veliko strpljenje i ljubav prema maloj deci možete obaviti u Pedijatrijskoj ordinaciji dr Mirjana Lukić.

Ped ordin Lukic

Zašto je važan pregled kukova?

Pregled kukova kod novorođenih beba radi se kada se sumnja da je došlo do mogućeg iščašenja kukova. U tom slučaju potrebno je uraditi ultrazvuk kukova, kako bi se sumnje na iščašenje u potpunosti otklonile ili potvrdile.

Da li je pregled neprijatan za bebu?

Pregled traje veoma kratko i nije ni malo neprijatan za bebu. Radi se metodom po Grafu, a ultrazvuk kukova rade posebno edukovani pedijatri ili dečiji ortopedi.

Pregled kukova

Da li je potrebno široko povijanje?

Ukoliko se ultrazvučnim pregledom potvrdi sumnja na išćašenje kukova savetuje se široki povoj. U velikom broju slučajeva široki povoj je dovoljna mera za korekciju, dok se kod težih oblika preporučuju Pavlikovi kaiševi. Njima se noge fiksiraju u potpuno raširenom položaju da bi glavica butne kosti bolje legla u čašice. Pavlikovi kaiševi su obični kaiševi i bebama nije nikakav problem da ih nose, jer posle par meseci beba će imati sasvim dobre kukove.

Ultrazvučni pregled kukova kod dece najbolje je uraditi između prvog i drugog meseca života.

Ukoliko vam je potreban savet, pregled kod lekara pedijatra, ultrazvuk mozga i ultrazvuk kukova, a da ste pri tom sigurni da je vaše dete u rukama dobrog pedijatra, sve potrebne informacije i savete možete dobiti u Pedijatrijskoj ordinaciji dr Mirjana Lukić u Novom Sadu.

Još sličnog sadržaja potražite na stranici Korisne informacije.