Pregled dojki ultrazvukom

Pregled dojki ultrazvukom

Karcinom dojke nalazi se na prvom mestu prema broju obolelih i umrlih žena. Trenutno je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

Ne postoji dovoljno znanja o uzrocima nastanka ove opake bolesti, ali rizik da od raka dojke u toku života ima svaka osma žena, a sa godinama starosti taj rizik se povećava.

Redovnim pregledom dojki u ordinaciji i samopregledom kod kuće, kao i pravovremenim dijagnostikovanjem promena u tkivu moguće je na vreme sprečiti prekancerogene ćelije da se razviju u rak dojke.

Ultrazvuk dojki je precizan medicinski test koji prikazuje sliku strukture unutašnjeg tkiva dojki i na takav način pomaže lekarima u davanju adekvatne dijagnoze.

Pregled dojke

Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvuk dojki sa velikom verovatnoćom oko 98% diferencira maligne od benignih promena u dojci, jer ima široku primenu u dijagnostici oboljenja dojke jer je neškodjiv i efikasan.

UZ pregled dojki je jednostavan, bezbolan i visoko senzitivan pregled u otkrivanju promena u dojkama, naravno,  uz uslov da se vrši na savremenom uređaju i da ga izvodi specijalno edukovan radiolog. Pregled traje desetak minuta, nije škodljiv i može se ponavljati više puta.

Nije neophodna nikakva posebna priprema za izvođenje ovog ultrazvučnog pregleda ,a poželjno ga je vršiti u prvoj polovini menstrualnog ciklusa (od 1.do 14.dana).

Ukoliko primetite

  • čvor u dojci ili pazuhu,
  • crvenilo i toplotu kože,
  • sekret iz dojke
  • uvlačenje bradavice
  • promene na koži dojke
  • promene oblika dojke
  • osetljivost dojke
  • bol u dojci

potrebno je da se odmah javite na pregled, bez obzira na fazu ciklusa.

Ultrazvuk Nada Diva Med Plus

Šta očekujemo od ultrazvučnog pregleda dojki?

Ultrazvukom se jasno može diferencirati da li je čvor cistične ili mekotkivne strukture. Ukoliko se uoči cista, a veličine je 2 i više cm može se jednostavno pod kontrolom ultrazvuka evakuisati njen tečan sadržaj (može se načiniti punkcija). Ukoliko je čvor mekotkivne prirode i svih ultrazvučnih karateristika benigne prirode tada se može ultrazvukom pratiti njegova brzina rasta i eventualno izmena strukture u periodima 6-12 meseci, a ukoliko imamo i najmanji stepen sumnje da čvor može biti zloćudan tada možemo pod kontrolom ultrazvuka uraditi “core biopsiju” –biopsiju debelom iglom i dobiti pouzdan definitivan patohistološki nalaz.

Ukoliko se ultrazvučnim pregledom postavi sumnja na karcinom u dojci uz patohistološku verifikaciju neophodan je i mamografski pregled pre započinjanja lečenja. Ponekad, zavisno od prezentacije promene u dojci treba da se uradi i Magnetno rezonantni pregled dojki ili MR mamografija.

Elastografija dojke i štitaste žlezde

Pregled dojke ultrazvukom mogu se primetiti neki od simptoma i znakova koji vas upozoravaju da se javite svom lekaru.

Ultrazvuk dojki bi sve žene trebalo da rade jednom godišnje, posebno se odnosi na one mlađe od 40 godina. Rizik da od raka dojke oboli u toku života ima svaka osma žena, a sa godinama taj rizik se povećava.

Rana i pouzdana dijagnoza je izuzetno važna, a sve što vam je potrebno za pregled, dijagnozu i konsultacije pronaćiće te u Poliklinici Nada Diva Med Plus, gde vas čekaju iskusni i dokazani lekari poliklinike a ultrazvuk se obavlja na aparatu poslednje generacije.

Sajt:http://www.nadadiva.rs/