Poslovno znanje je proces

Poslovno znanje je proces

Žali mi se jedan poznanik: angažovao sam konsultanta, prošlo dana i dana, predavanja, rad na …, sve to lepo zvuči, uradićemo ovo, uradićemo ono, uze mi velike pare i ode. A moja firma isto, kako je poslovala tako posluje i dalje. Konsultant ne pominji mi ga, na oči da mi ne izlazi.

Ne znam da li mi ga je žao. Očigledno problem je u prevelikim očekivanjima. Da li je u ponudi dotični konsultant nudio kao uslugu ono što je očekivano nije ni važno. Važno je da pri kupovini kupac očekuje da zadovolji iskazane i podrazumevane potrebe. U ovom slučaju nisu zadovoljene one podrazumevane.

Prvo, kupac je sa svojim zaposlenim konsultacije shvatao kao predavanja koja se slušaju a  neko drugi treba da unapredi i odradi ključne poslovne funkcije.  Kupcu je jasno trebalo predočiti da je poslovno znanje proces u kojem on (kupac) ima glavnu ulogu. Konsultant je tu da svojim iskustvom ukaže na stanje i ponudi metodologiju koju kupac treba da usvoji i primenjuje.

Po pravilu, da bi se nešto značajno promenilo u poslovanju firme, potrebno je vreme i to dugo vreme i ulože veliki napori: da se identifikuju izvori znanja, da se nauči, da se naučeno usvoji, da se planiraju novi ciljevi i nove poslovne funkcije, da se sprovode i kontrolišu. To ne ide brzo, prvo se menja okruženje, potom zaposleni, potom proizvod ili usluga, potom odnos kupca prema nama.

Poslovno znanje je proces i kao svi procesi ima: Ciljeve – Funkcije ili načine da se ciljevi ostvare – Rad na ostvarenju ciljeva – Rezultat.  Svi elementi procesa, zahtevaju vreme i određene resurse i, najvažnije, Vaše potpuno angažovanje.

Izvod iz zbirke znanja – Kako da poslujem bolje? – VirtualniGrad