Parodontopatija – bolest zuba

Parodontopatija – bolest zuba

Parodontopatija je pored karijesa sve učestalija bolest zuba i desni. Ukoliko primetite neprijatan zadah, crvene i otečene desni koje krvare, bolno žvakanje prvi su simptomi nastanka ove bolesti. Redovna oralna higijena ponekad nije dovoljna u sprečavanju pojave parodontoze, pa su pregled i lečenje neophodni od strane stomatologa, koji će vam preporučiti najbolji način za lečenje ove bolesti. Parodontoza je bolest koju treba lečiti, kako biste sprečili gubitak zuba i nastanak drugih zdravstvenih problema.

Stom ord MD 01

Parodontopatija – Uzročnici 

Parodontoza je bolest koja zahvata sva potporna tkiva zuba odnosno desni, dovodeći do njihovog klaćenja i ispadanja. Prisutna je kod oba pola svih starosnih doba. Danas je sve češće prisutna kod veoma mladih ljudi, jer prvi simptomi ove bolesti javljaju se u ranim dvadesetim godinama. Glavni uzročnik za nastanak bolesti je zubni plak, odnosno mikroorganizmi koji se nalaze i žive u njemu.

Zubni plak je sluzava bezbojna naslaga koja se taloži na zubima, jeziku i na ostalim mestima u usnoj duplji. Taloženjem minerala u plak nastaje zubni kamenac. Njega nije moguće odstraniti oralnom higijenom već profesionalnim čišćenjem kod stomatologa.

Lečenje parodontopatije je dugotrajan postupak, a samo lečenje zavisi od stanja na potpornom aparatu zuba. Zato je potrebno redovno uklanjanje zubnog kamenca, zamana neodgovarajućih ispuna, kiretaža parodontalnih džepova i drugo. Pacijentima se savetuje promana tehnike pranja zuba, upoteba konca i rastvora za ispiranje zuba.

Stom ord MD 02

Simptomi parodontopatije

Prvi simptomi nastanka parodontopatije, karakterišu crvene i otečene desni koje krvare čak i na blagi dodir četkicom prilikom pranja zuba. Kod ove bolesti obično se ne javlja bol sem ako zubi nisu toliko rasklimatani da se miču prilikom žvakanja.

Parodontopatija je jedan od najčešćih razloga gubitka zuba kod odraslih osoba. Ona se ne može izlečiti, već samo zaustaviti u određenoj fazi i blagovremeno usporiti. Prevencija je najbitnija a ona podrazumeva uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga, redovna oralna higijena zuba i posete stomatologu svakih 6 meseci.

Samo zdravi i negovani zubi mogu da podignu vaše samopouzdanje.  Uz primenu najsavremenijih aparata za lečenje i dijagnostiku stomatoloških problema, sa  željom da Vaši zubi zablistaju punim sjajem a da se pri tome osećate opušteno i prijatno, omogućiće Vam Stomatološka ordinacija MD Dent021 iz  Sremskih Karlovaca.

Još korisnih tekstova pronađite na Stranici Korisne informacije.