Održavanje trudnoće

Održavanje trudnoće

Trudnoća je jedan od najlepših perioda u životu svake žene. Ona donosi  promenu u kompletnom organizmu žene. Saveti ginekologa, redovni pregledi i održavanje trudnoće veoma su bitni za pravilan razvoj ploda.

Šta je održavanje trudnoće?

Trudnoća traje 9 kalendarskih meseci, odnosno 40 nedelja ili 280 dana. Za to vreme u telu buduće majke dešavaju se promene od trenutka začeća pa sve do rađanja. U prva tri meseca formiraju se svi organi i čula, plod je dugačak 60 milimetara i težak 60 grama.Ukoliko ipak dođe do nekih problema, trudnoća mora da se održava uz adekvatne savete i terapiju.

Praćenje trudnoće

Kontrole redovnih trudnoća bi trebalo da se obavljaju jednom mesečno. Prvo tromesečje predstavlja prvih 13 nedelja, zatim drugo od 14. do 27. nedelje i treće tromesečje je od 28. do 40. nedelje trudnoće. U toku tih nedelja prati se razvoj kako bebe, tako i promene kod majke.

Redovne kontrole trudnoće pored ultrazvučnog pregleda, podrazumevaju i obavezno kontrolu krvne slike I  šećera u krvi i urinu, kao i krvni pritisak trudnice.

Ginekološki pregled, sa dodatnim laboratorijskim pregledima, kao I češće kontrole uvode se ukoliko je trudnoća rizična.

Kako se prati trudnoća?

Od 6 – 8. nedelje trudnoće, utvrđuje se vitalnost trudnoće kada se na osnovu dužine ploda odeđuje očekivani termin porođaja, a na osnovu otkucaja srca vitalnost trudnoće. Trudnicama se radi analiza krvi, kompletna krvna slika, analiza šećera u krvi, insulin odnosno praćenje nivoa šećera u krvi pre i posle jela, viruskološka analiza krvi, analiza krvi na zarazne bolesti, analiza štitne žlezde, krvna grupa Rh faktor i urinokultura.

Od početka 11-e nedelje pa sve do 13-e nedelje trajanja trudnoće radi se prvi specijalistički, detaljan ultrazvuk. Ovaj pregled je važan u cilju genetskog skrininga, merenja ultrazvučnih markera itd. A nakon tog pregleda radi se dabl test.

Između 16 – 18-e nedelje radi se ultrazvuk, odnosno testovi biohemijskih ispitivanja iz krvi majke a u cilju dodatnog genetskog skriniranja i skrininga defekta neuralne cevi.

Između 22. i 24. nedelje radi se drugi ekspertni ultrazvuk, u cilju konačne analize svih organskih sistema, potvrde uredne morfologije i isključivanja fetalnih anaomalija. U trećem trimestru, kontroliše se rast fetusa biometrijskom metodom, količina plodove vode, radi se provera pupčanika, položaja bebe i njeno opšte stanje.

Od 36 – 40. nedelje trudnoće, treba redovno kontrolisati stanje bebe kardiotokografijom ili ultrazvukom na dve nedelje, kada se radi analiza kompletne krvne slike, provera šećera u krvi, test na žuticu, urin i urinokultura.

Održavanje trudnoće

Trudnoća može biti rizična ukoliko dođe do otvaranja grlića materice, pojave kontrakcije i dr. Savetuje se trudnicama češće kontrole odnosno ginekološki pregled sa dodatnim laboratorijskim analizama. Kada neki od simptoma ukazuju na prevremeni porođaj ili pobačaj, savetuje se mirovanje, a ukoliko se tegobe ne smire, uraditi intervenciju opširivanja grlića materice. U nekim lakšim slučajevima, trudnicama se dozvoljene šetnje uz nošenje odgovarajućeg pojasa.

Da li su dozvoljeni seksualni odnosi u toku trudnoće?

U vreme održavanja trudnoće, predlaže se uzdržavanje od seksualnih odnosa.

Koje su posledice ukoliko se trudnica ne pridržava saveta lekara?

Trudnice koje imaju tegobe, odnosno bolove u predelu trbuha, kao i osećaj “tvrdog trbuha” a ne  koriste datu terapiju ili se nepridržavaju saveta lekara – moguć je pobačaj ili prevremeni porođaj. Stoga se budućim majkama sa razlogom savetuje mirovanje radi njenog i bebinog zdravlja.

Redovan ginekološki pregled, održavanje i praćenje trudnoće možete obaviti u Ginekološkoj ordinaciji poliklinike Atina. Svakoj trudnici u  savremeno opremljenoj ordinaciji uz stručni savet ginekologa, posvećuje se kompletna pažnja kako bi buduća majka rodila zdravu bebu.

Sajt: http://poliklinikaatina.rs/