Artur Rembo

Artur Rembo

Četrnaest afričkih i francuskih pisaca okupilo se u etiopskom gradu Hararu na proslavi 150. godišnjice rođenja velikog pesnika Artur Rembo.

Zamisao ovog okupljanja bila je povratak na mesto gde je Rembo živeo. Da se ožive sećanja i povežu dve slike o njemu. Pesnika u Francuskoj i trgovca u Etiopiji,“ rekao je Jean-Baptiste Chauvin, kulturni ataše francuske ambasade, o književnom događaju u organizaciji Alliance Francaise Ethiopie.

Artur Rembo – Od pesnika do trgovca oružjem

Artur Rembo rodio se 1854. u Charlevilleu u Ardennima. Svoje tinejdžerske godine proveo je u burnoj vezi s pesnikom Polom Varlenom i tada napisao sve svoje pesme. Nakon što ga je Varlen u ljubavnoj svađi ranio i otišao u zatvor, Rembo je sa 19 godina završio sa pisanjem poezije i krenuo da proputuje Evropu i svet. Da bi 1880. završio u Hararu. Sledećih 11 godina do svoje smrti trgovao i krijumčario oružje po pustinjama tadašnje Abisinije. Umro je u Marseillesu posle amputacije noge.

Poezija koju je napisao do svoje dvadesete godine sasvim je dovoljna da ga  pamtimo kao velikog pesnika.

Njegove pesme i danas utiču na modernu poeziju a mnoge generacije doživljavaju ga kao kultnog i buntovnog pisca čiji misteriozni prestanak pisanja samo doprinosi njegovoj slavi. Remboova kuća još uvek postoji. I u njoj su se okupili francuski i domaći pesnici da bi govorili o Rembou, raspravljali o njgovoj poeziji i pogledali nedavno završeni dokumentarni film.