Naučnici otkrili najstarije životinje

Naučnici otkrili najstarije životinje
Višećelijske životinje – sunđeri

Otkriveni tragovi pokazuju da su najranije višećelijske životinje bili sunđeri. Oni su se pojavili 408 miliona godina pre najstarijih dinosaura, odnosno sto miliona godina ranije nego što se do sada smatralo. Tim koji je učinio otkriće predvodio je paleontolog Gordon Lav, sa Univerziteta države Kalifornije. On kaže da su 635 miliona godina stari fosili pronađeni u sedimentima na dnu mora, u južnom Omanu. Pronađeni su u obliku steroida, osnovnih biohemijskih struktura iz ćelijskih membrana sunđera.

Neke od prirodnih materija koje proizvode sunđeri imaju veoma izraženu strukturu, iako su stotinama miliona godina bile zarobljene u sedimentima. U suštini, kada strukturu tih molekula obradimo možemo da prepoznamo obrise skeleta. Skeleti koji ukazuju na to da su ih proizveli praistorijski sunđeri, kaže Lav. Profesor Lav kaže da su ovi sunđeri bili visoki svega nekoliko milimetara. On dodaje da će istraživanja sada biti usmerena na pitanje da li su promene u prirodnoj sredini, između dva velika ledena doba, dovele do procvata životinjskog sveta.

Da li su ledena doba predstavljala neku vrstu stimulansa koji je zauvek reorganizovao ekosisteme? U stvari, mislim da je sledeće pitanje da li su se ove životinje pojavile na početku ili na kraju ledenog doba? Želeli bismo da pojavu prvih višećelijskih životinja povežemo sa boljim razumevanjem prirodnih uslova u kojima su se prvi put pojavile, kaže profesor Lav.