Najbolji izbor za desktop Linux

Najbolji izbor za desktop Linux

Ubuntu je čest odgovor većine ljudi kada se postavi pitanje o najboljoj i najlakšoj Linux distribuciji. Međutim, na tržištu ogromnog broja različitih distribucija, pojavila se alternativa UbuntuOperativni sistem koji koristi isti sistem za instalaciju programa kao i Ubuntu (repository system), zasnovan je na stabilnom jezgru Debian-a i korisničkom interfejsu koji će korisnicima Windows sistema omogućiti lakšu migraciju na Linux. Zvanični moto Linux Mint-a je: Od Slobode Dolazi Elegancija.

Linux Mint

Ova distribucija bazirana na Ubuntu, zadobila je veliki broj poklonika, jer predstavlja poboljšano Linux okruženje kako za početnike, tako i za napredne korisnike. Jednostavna, a efektivna unapređenja poput Mint menija, možda na prvi pogled ne izgledaju impresivno, niti previše funkcionalno, ali vremenom će se pokazati kao impresivan sistem koji Vam pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. On prati isti princip po kojem je Apple softver bolji: ogromna posvećenost detaljima i eleganciji.

 

Gloria

 Odnosno verzija 7, razvijena je u junu, i bazira se na Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope. Datum izdavanja ove verzije poklopio se i sa izlaskom Ubuntu-a 9.04, dok se ažuriranje obavlja tri meseca nakon što su za Ubuntu ti ažurirani podaci dostupni. Mint alatke, odnosno skup apleta ili mini aplikacija, specifično podešena tema i predefinisani dodatni alati su ono što Linux Mintodvaja od ostalih distribucija. Podrška za MP3, AVI video format, Java-u i dodatni drajveri za hardver dolaze uz standardnu distribuciju. Standardna tema izgleda atraktivno i opušteno za oči, sa nijansama zelene i crne. Prvo što ćete primetiti jeste slično Start dugme, Quick Launch traka, kao i mini ikonice u sistemskom bloku. Prebacivanje prozora funkcioniše slično kao na Windows-u. Sve ovo je prethodno podešeno kako bi tranzicija Windows korisnika na Linux bila što bezbolnija.

Linux Mint meni radi na isti način kao i kod Windows Vista-e ili 7, pružajući brz i lak pristup najčešće korišćenim aplikacijama i programima za detaljno podešavanje sistema. U Windows-u, ako ste zaboravili ime aplikacije, morali biste preći čitavu listu, sortiranu alfabetički. U Mint-u je to dodatno unapređeno. Sve aplikacije su sortirane po kategorijama kojima pripadaju: Office, Internet, Administration, itd. Polje za pretragu je dodatno unapređeno, i pored pretrage za vašim aplikacijama, možete vršiti upite putem Google pretraživača, ili čak tražiti aplikacije koje želite da instalirate na vašem računaru.

 

Linux Mint Install

Ovo je još jedan odličan aplet koji zamenjuje standardni Add-Remove Applications dijalog. Obzirom da su organizovane po kategorijama, rang sistemu, ili čak opisima, veoma je lako pronaći željenu aplikaciju. Kako je Mint baziran na Ubuntu, isto skladište aplikacija dostupno je i na Mint-u.

Mint Update

Njegov zadatak je da održava sve Vaše aplikacije ažurnim. Čak, s vremena na vreme proverava da li postoje nove sigurnosne zakrpe ili čak nove verzije te aplikacije. Ovo je automatizovan proces, i na Vama je samo da odaberete koje aplikacije želite da ažurirate. Sve ostale aplikacije možete i kasnije ažurirati. Control Center, koji izgleda slično KDE-ovom Control Center-u sada je dostupan i iz Gnome okruženja. On sadrži sve moguće konfiguracione aplete – zajedno sa poljem za pretragu.

Još nekoliko apleta i konfiguracionih datoteka čine Linux Mint još boljim, ali oni nisu iste važnosti. Ostavljamo ih Vama da ih otkrijete.
Linux Mint postoji u verzijama za 32-bitnu i 64-bitnu arhitekturu, i u paketu dobijate KDEGnome XFCE grafička okruženja. Sve verzije uključuju standardni paket aplikacija, poput GIMP-a, OpenOffice-a i RhytmBox-a.
Live CD verzija je odlična za pokretanje Linux-a bez da ostavite ikakav trag na vašem lokalnom disku.

Još zanimljivih tekstova potražite na stranicama Posao i Zabava.