Merenje i analiza poslovnih rezultata

Merenje i analiza poslovnih rezultata

Svrha merenje i analiza poslovnih rezultata je jasna: treba da Vam pokaže koliko dobro ste radili. Da istaknem: koliko dobro ste radili. I da to imate provereno  i dokazano.

Svi poslovni ciljevi se planiraju (bar bi trebalo da se planiraju), potom se preduzumaju određene aktivnosti (uz korišćenje resursa firme) onako kako smo planirali, kontrolišu se te aktivnosti i po potrebi koriguju i, do kraja, merenjem rezulata aktivnosti utvđujemo šta samo postigli. Ukoliko se izmerene vrednosti podudaraju sa planom, Vi znate šta radite, poznajete vrlo dobro svoj posao i firma Vam je u dobroj formi.

Dobro, ali kako izmeriti vrednost onoga što smo radili? Ovo pitanje se često postavlja ili se samo nameće, a na njega počesto nema izravnog odgovora. Zašto? Osnovni problem, nerešiv, je nepostojanje jasno iskazanog cilja, pa rezultat nije moguće meriti jer ne znamo ni šta smo aktivnostima hteli postići. Ovim hoću da istaknem da planiranje poslovnog cilja prethodi svim poslovnim radnjama, odnosno treba i mora da prethodi. Koliko truda uložite u planiranje ciljeva, potom planiranje aktivnosti koje će te ciljeve ostvariti – tako ćete i poslovati.

Merenje i analiza poslovnih rezultata

Np. poslovni cilj može biti:
Imate malu proizvodnju pilića, kojom snabdevate okolne proizvođače jaja. Dobro poslujete jer je tržište nerazvijeno, odnosno, potražnja je veća od ponude. Međutim, ne zavarate se da će to večno trajati i razmišljate o svojim kupcima. Uočili ste probleme koje imaju – prave se greške u odgoju živine i prinosi su  im manji nego što bi realno mogli biti. Odlučili ste da Vaš proizvod proširite novom komponentom – obrazovanjem u uzgoju živine. Cilj koji ste postavili je da od 200 proizvođača polovinu uključite u edukaciju o njihovom poslu i da nakon toga zajedno sa njima pratite porast proizvodnje jaja i porast prihoda. Taj porast ukupnih prihoda po Vašem saznanju, bez dodatnih troškova proizvođača po Vašoj proceni treba da bude 5%. Kako je profit proizvođača 10%, planirani porast profita je čak 50%. Samo zahvaljujući saznanjima i primenom pravilnih procedura nege, ishrane itd.

Iskazan finansijama, ovo je dobro postavljen cilj, izmeren i analiziran pokazaće šta još možete da uradite, ispravite ili unapredite.

Pitate se, čemu to, pa to nije Vaš cilj, nego cilj Vaših kupaca. Razmislite o tome, koji su strateški najvažniji ciljevi Vaše male firme? Vaše i bilo koje. Dve reči: Zadovoljan kupac, potom je stvar tehnike da se postigne i izračuna godišnja dobit.

Toliko.

Napomena: Pitate se kakve to veze ima sa naslovom: merenje i analiza poslovih rezultata sajta. Ima, u tome je suština, kada radimo sajt klijentu, dugo ne spomenemo ni S od Sajta. Sajt je poslovni alat koji omogućava da sprovodite određenje poslovne funkcije u delo, da bi ostvarili planirane ciljeve. Malo obuke i pažnje usmerene na ovaj alat (i komunikacijski proces) i znaćete tačno koliki udeo u Vašim dostignutim ciljevima nosi Vaš sajt.

Izvod iz zbirke znanja – Kako da poslujem bolje? – VirtualniGrad