Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije

Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije

Poznato je da kod osoba obolelih od šećerne bolesti neretko dolazi do oštećenja strukture oka. Kada se oštete krvni sudovi mrežnjače, česta posledica je dijabetesna retinopatija – bolesti oka koja u početnim fazama ne mora da ima nikakve simptome. Napredovanjem bolesti dolazi do smanjenja oštrine vida i postepenog gubitka vida. Kako bi se bolest predupredila, kod dijabetičara su neophodni redovni pregledi očnog dna. Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije, koje se sprovodi u očnom centru Džinić, sprečava ili znatno usporava gubitak vida.

Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije
Znaci dijabetesne retinopatije

S početka, osobe obolele od dijabetesa verovatno neće ni primetiti nikakve promene. Kasnije se javljaju simptomi kao što su otežano čitanje i zamućena slika. Još kasnije, zbog promena na očnom dnu, javljaju se deformacija vida, ali i gubitak vida.

Prevencija dijabetesne retinopatije

Potrebno je da osobe obolele od dijabetesa, čak i veoma mlade, redovno odlaze na pregled očnog dna. Ovaj pregled se može obaviti u očnom centru Džinić, kao i sve ostale kontrole vida i pregledi oka. Ukoliko oftalmolog primeti znake dijabetesne retinopatije, on će predložiti načine na koji se ova bolest može znatno usporiti. Prevencija dijabetesne retinopatije podrazumeva i održavanje nivoa šećera u krvi u granicama normalnih vrednosti, ali i nivoa glikoliziranog Hb (HbA1c) i lipida (masti) u krvi, kao i vrednosti krvnog pritiska.

Dijabetesna retinopatija
Laserska terapija dijabetesne retinopatije

Klasično lečenje dijabetesne retinopatije nije moguće, ali je moguće sprečiti njeno dalje napredovanje i, što je najvažnije, sprečiti gubitak vida. Lasersko lečenje dijabetesne retinopatije će biti najefektnije ukoliko se obavi čim se otkriju simptomi bolesti. Intervencija se obavlja po nekoliko puta na svakom oku, u toku nekoliko nedelja. Terapija se obavlja u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, ali se prilikom zahvata ipak može osetiti blag bol. Traje desetak minuta i tokom intervencije pacijent vidi samo bljesak zelenog svetla lasera.

Oporavak nakon laserske terapije dijabetesne retinopatije je brz. Pošto je u pitanju kratak ambulantni zahvat, odmah nakog terapije pacijent ide kući. Svega nekoliko minuta vid biva blago umanjen. Nije potrebna terapija nakon intervencije.

Ukoliko Vas zanima pregled očnog dna ili lasersko lečenje dijabetesne retinopatije, očni centar Džinić je tu da Vam pomogne.

Sajt: http://www.dzinic.rs/