Kosmos u orahovoj ljusci-Stiven Hoking

Kosmos u orahovoj ljusci-Stiven Hoking

Kosmos u orahovoj ljusci je prva knjiga na srpskom jeziku izrađena u potpunosti tehnologijom „XXI veka“, tj. u potpuno digitalnom obliku, bez mukotrpnog slaganja, filmovanja, i svih drugih peripetija klasičnog izdavaštva. I to nije nimalo slučajno. Veoma je sumnjivo da li se knjiga ovoliko luksuzno ilustrovana i opremljena i može izraditi na klasičan način.

Kosmos u orahovoj ljusci

Ono što je veliki Danilo Kiš govorio o „platonskom otkrovenju ljudskog umeća“ upravo u kontekstu tehničkog savršenstva u izdavanju knjige, može se primeniti upravo na ovo izdanje Hokinga. Svaka, ali svaka strana ove knjige je raskošno ilustrovana. Pri čemu se u idejama za ilustracije tako apstraktnih ideja poput superstruna, zatvorenih vremenskih petlji ili „crvotočina“ uživa isto kao u samim crtežima i zbilja veličanstvenim bojama.

Na suštinskom planu, knjiga je takođe pionirska po mnogo čemu. Ne samo kod nas, već i u svetu. To je prvi pokušaj da se predoče najsavremenije ideje u pokušajima izgradnje objedinjene teorije polja (pre svega modeli superstruna i iz njih proizašle teorije M-brana i D-brana) na popularan i pristupačan način. Ali, nije u pitanju samo to. Hoking daje svojevrsni presek svih oblasti teorijske fizike kojima se bavio poslednjih tridesetak godina. I neka njena poglavlja na kojima je ostavio lični pečat su posebno upečatljivo prikazana. Poput dela o problemu nestanka informacije u crnim rupama, ili dela o zatvorenim vremenskim krivama, odn. mogućnosti dvosmernog putovanja kroz vreme.

Konačno, nekoliko veoma interesantnih (i kontroverznih) Hokingovih razmišljanja o budućnosti čovečanstva i pretnjama koje pred njim stoje se takođe mogu naći pri kraju ove izvrsne knjige.

Moglo bi se još veoma mnogo toga reći o ovom, zbilja nesvakidasnjem prijatnom događaju, ali sama knjiga je najbolja preporuka.