Kontracepcija za muškarce i žene – zaštita od trudnoće

Kontracepcija za muškarce i žene – zaštita od trudnoće

Da li ste znali da su još stari Egipćani koristili lanenu tkaninu, u formi sličnoj kondomu, koja je služila kao zaštita od trudnoće i zaštita od polno prenosivih bolesti? Da li smo na tom stepenu razvoja da kontraceptivne metode koristimo kao što koristimo četkicu za zube? Ili pak, živimo u predrasudama, strahu i neznanju? Zapitajte se – Koliko će neželjena trudnoća i, možda, prekid trudnoće uticati na Vas, Vaš odnos sa partnerom, Vaše stavove prema stvaranju porodice? Zatim razmislite o infekcijama i virusima, koje možete zapatiti ne korišćenjem kontracepcije. Kontracepcija je važna!

Kontracepcija za muškarce i žene - zaštita od trudnoće

 

Kontracepcija – kako izabrati odgovarajaću?

Sigurnost i delotvornost, praktičnost, dostupnost, ali i cena kontraceptivnih sredstava su kriterijumi prema kojima se partneri, u zajedničkom dogovoru, odlučuju za neke od metoda kontracepcije. Važno je da pre odluke o kontracepciji budete dobro informisani. Saznajtesve o prednostima i nedostacima i popratnim efektima. Važno je koliko su kontraceptivna sredstva  efikasna u zaštiti od trudnoće. Da li vas štite i od polno prenosivih infekcija? Budite sigurni da ih na pravi način upotrebljavate. Ginekolog će uzeti u obzir i Vaše celokupno zdravstveno stanje, i Vašu starost, učestalost seksualnih odnosa, kao i lične stavove i uverenja.

Kontraceptivna sredstva, kontracepcija, zaštita od polno prenosivih bolesti

 

Metode su različite, ali svaka ima za cilj da bude efikasna kontracepcija:

  • prirodne metode kontracepcije
  • kontracepcijske pilule, flasteri, injekcija, implantati
  • spermicidna sredstva
  • dijafragme i cervikalne kapice
  • prezervativi i femidomi (ženski kondomi)
  • spirala
  • sterilizacija muškaraca i žene
  • hitna kontracepcija (pilula za dan posle)

Odluka nije laka i ne treba brzopleto da je donesete. Kontracepcija za muškarce i žene – zaštita od trudnoće i polno prenosivih bolesti je svakako tema oko koje će Vas posavetovati stručnjaci ginekološke ordinacije Femina.