Ko nam je konkurencija?

Ko nam je konkurencija?

Jedna stvar treba da nam je jasna: ne poslujemo sami na tržištu (sem javnih i drugih monopolskih preduzeća ali i tome će pre ili kasnije doći kraj). Uvek postoji još neko ko gleda na kupca kojeg priželjujemo i mi. Ukoliko mislite da ste jedini, da kunkurencija ne postoji verovatno nemate ni kupca – tržište ili niste za privatno preduzetništvo.

Ko nam je to konkurent?

Na ovo pitanje ima puno dobrih definicija i objašnjenja.
Ono što prvo treba znati je da su konkurenti one firme koje svojim aktivnostima mogu zadovoljiti istu ili sličnu potrebu Vašeg kupca.

Znači ne: one firme koje imaju iste proizvode ili usluge. Već one koje zadovoljavaju istu potrebu.

Dobar primer koji pokazuje razliku ove dve rečenice je:
Imate radionicu dugmadi, prodajete ih kupcima: Fabrikama odeće u Srbiji. Mislite da su Vam konkurenti samo druge radionice i fabrike dugmadi. To bi bilo tako kada bi konkurente posmatrali kao firme koje proizvode istu robu. Međutim, Vaši konkurenti su i fabrike koje proizvode rajsfešlus i čičak trake. Pored dugmeta, i ova dva proizvoda zadovoljavaju istu potrebu potrošača – da se zakopča. Odnosno Vi ne prodajete dugme, Vi i Vaši konkurenti prodajete zakopčavanje.

Ko su potencijalni konkurenti?

Da ne bi bili u zabludi, nisu Vam konkurenti oni koji  svojim proizvodima zadovoljavaju istu ili sličnu potrebu kupca, nego koji to i prodaju Vašem kupcu. To su pravi konkurenti, firme koje Vašem potencijalnom kupcu uzimaju potencijalno Vaš novac. I to dovodi do pravih poslovnih ‘ratova’ često i do istrebljenja.

Da bi stvar na poslovnom bojnom polju bila još gora – pored pravih konkurenata koji Vam napadaju i otimaju kupce (novac) postoje i potencijalni konkurenti. To su one firme koje će ući u Vaš segmet tržita, pre ili kasnije. Da li kao novo osnovane firme ili kao firme koje su proširile svoje poslovanje na Vaš region, ili… O tome morate voditi računa i jednim okom gledati i na one koji Vam trenutno ne prete. Ne znači da to neće uraditi sutra.

Da bi poslovali bolje, morate voditi računa o konkurenciji, proučavati ih, ocenjivati njihove dobre i loše poteze, prednosti i mane. I raditi na tome da budete bolji. Ne bolji – radi konkurentaveć bolji – radi kupca od kojeg živite.

Izvod iz zbirke znanja – Kako da poslujem bolje? – VirtualniGrad