Kila ili bruh (hernija)

Kila ili bruh (hernija)

Pritisak i bol pri saginjanju, kašljanju ili podizanju nečeg teškog, nelagodnost, samo su neki simptomi koji ukazuju na bruh ili kilu. Kilu ili bruh (herniju) najčešće imaju muškarci a mogu je imati i žene i deca.

Kile se javljaju na mestima gde razni kanali, krvni sudovi i živci izlaze ili ulaze kroz trbušni zid. Obično se nalazi u preponama, oko pupka ili na mestu ranijeg operativnog zahvata.

Kila ili bruh

Kila ili bruh

Kila ili bruh predstavljaju otvor na trbušnom zidu kroz koji prolaze tkiva i organi iz trbušne duplje. U otvoru mogu se najčešće naći masno tkivo, tanko ili debelo crevo. Većina kila uglavnom se javljaju u predelu prednjeg trbušnog zida i predstavljaju takozvane unutrašnje kile.

Spoljašnje kile su češće i manifestuju se na koži, dok se unutrašnje odnose na prolazak viscelarnog organa iz trbušne u neku drugu šupljinu.

Vrste kila

Ingvinalna – preponska kila

Preponska kila češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Mogu biti direktne i indirektne. Obe se nalaze u preponi i izgledaju slično kao izbočina ispod kože u donjem delu prepone. Ovaj tip kile češće pogađa muškarce nego žene.

Preponska kila

Femoralna – butna kila

Nastaje kada masno tkivo ili deo creva prodire kroz deo prednjeg trbušnog zida u femoralnoj regiji a koja se nalazi na vrhu unutrašnje strane butne a pripada preponskoj regiji. Češće se javlja kod žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne kile.

Umbilikalna – pupčana kila

Ova kila nastaje prilikom prolaska masnog tkiva ili dela creva kroz patološki otvor u predelu pupka. Pupčana kila vidi se golim okom kao izbočina ispod kože u predelu pupka.

Hiatus hernija – želudačna kila

Želudačna kila nastaje kada želudac kroz patološki otvor na dijafragmi jednim svojim delom prolazi u grudnu duplju.

Vrste kila

Simptomi kile ili bruha

Ukoliko imate kilu na trbušnom zidu ili preponama prepoznaćete je po čvoriću ili izbočini koja se može gurnuti nazad u trbušnu duplju a može da nestane u ležećem položaju.

Simptomi koji se najčešće prikazuju su:

 • Izbočine ispod kože u predelu prepona ili otok u predelu mošnica
 • Osćaj neprijatnog bola u predelu prepona koji se pojačava prilikom naprezanja
 • Izbočina pod kožom koja se vremenom uvećava i sve teže se vraća nazad u trbušnu duplju
 • Povremene opstipacione tegobe ukoliko sadržaj kile čini crevo

Kako nastaje kila?

Kila nastaje čestim napinjanjem prednjeg trbušnog zida i mišića u preponskim regijama. Do slabljenja mišića dovode teški fizički napori prilikom podizanja tereta, čest kašalj, gojaznost, trudnoća i sva stanja koja dovode do naglog i jakog pritiska unutar trbušne duplje.

Pupčana kila

Kako se leči kila?

Kila ili bruh jedino se može izlečiti samo operativno, a to je ujedno jedan od najčešćih operativnih zahvata.

Postoje dve vrste operacija kile:

 • Otvorena operacija kile
 • Laparoskopska operacija kile

Kod odraslih ljudi se u toku operacije postavlja mrežica u cilju ojačanja slabog mesta na trbušnom zidu. A kod pacijenata kod kojih operacija nije moguća, savetuju se posebni pojasevi koji smanjuju mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i težem fizičkom radu. Pojasevi se nose sve do momenta dok pacijent ne bude spreman za operaciju.

Operacija kile

Koji faktori utiču da bi se smanjila pojava kile ili bruha?

Faktori koji mogu dovesti do smanjena pojave kile

 • Održavanje telesne težine
 • Redovno vežbanje drži mišiće trbuha jakim
 • Zdrava ishrana u smislu prevencije zatvora
 • Ne dižite teške stvari sami
 • Nosite zaštitni pojas ako morate sami nositi teške stvari
 • Ako imate hroničan kašalj prestanite pušiti cigarete

Komplikacije koje nastaju kod kila koje se ne leče

 • Ukoliko kilna kesa sraste sa njenim sadržajem dovodi do većeg bola, poremećaja kretanja crevnog sadržaja i može doći do uklještenja.
 • Zapaljenje – nastaje zbog poremećaja cirkulacije krvi u ispalim organima. Zapaljenje nastaje zbog zadebljanja kilne kese i sadržaja u njoj.
 • Uklještenje je najčešća komplikacija. Prati je bol koji je najpre difuzan, a zatim lokalizovan na predeo kile. Bolesnik ima mučninu, povraća i grčeve u trbuhu. Ako se stanje pogoršava neophodna je hitna hirurška intervencija.

Ukoliko primetite neke od simptoma kile ili bruha hernije obratite se lekaru, obavite pregled, ultrazvuk i odredite dijagnozu i dalji tok lečenja. Sve što niste znali o herniji, kakva je to bolest i kako se lečiti da ne bi došlo do određenih komplikacija, zakažite pregled na broj telefona Poliklinika Atina Novi Sad.

Sajt: http://poliklinikaatina.rs/