Kako se boriti protiv povlačenja desni

Kako se boriti protiv povlačenja desni

Desni su  važne za zdravlje zuba, jer štite koren zuba koji je ranjiviji od same krunice. Zubi su u opasnosti ukoliko se desni nalaze u lošem stanju. Posvetite pažnju desnima, ukoliko želite da sačuvate zdravlje zuba.

Povlačenje desni je zapravo njihovo pomeranje u pravcu korena zuba. Koren tada postaje vidljiv. Ovaj proces može biti prisutan na jednom ili više zuba, u zavisnosti od toga koji je uzrok povlačenja desni.

Povlačenje desni – uzroci

Bez obzira na uzrok, proces povlačenja desni je isti. Vilična kost koja se nalazi ispod desni se povlači, odnosno resorbuje. Desni prate povlačenje kosti i na taj način delovi zuba koji se inače nalaze ispod desni postaju vidljivi.

Parodontopatija

 

KAMENAC – mineralizovane naslage na zubima potiskuju desni i izazivaju njihovu upalu.

PARODONTOPATIJA (bolest potpornih struktura zuba)- kada je do oboljenja desni već došlo, proces povlačenja će se nastaviti ukoliko se oboljenje ne dovede u stanje mirovanja.

BRUKSIZAM  –  predstavlja škripanje i stiskanje zubima u toku noći. Jake sile koje se tada proizvode negativno utiču na desni.

NEPRAVILAN POLOŽAJ ZUBA (genetski faktor) – zbog svog lošeg položaja u vilici, zub trpi jače sile nego što bi trebalo i zbog toga dolazi do povlačenja desni na tom zubu.

GUBITAK JEDNOG ZUBA – u ovom slučaju preostali zubi se naginju u prazan prostor i desni se sa njih povlače.

NEADEKVATNI RADOVI – loše postavljene plombe i navlake na zubima izazivaju iritaciju desni, njihovu upalu i povlačenje.

Nepravilan položaj zuba

NEPRAVILNO PRANJE ZUBA – energično pranje zuba, horizontalni pokreti četkicom i oštra vlakna dovode do oštećenja pripoja desni za zub.

PLIKE I FRENULUMI – poznata resica ispod usne može da ima nepovoljan položaj u odnosu na zube i da uzrokuje njihovo razdvajanje, kao i povlačenje desni.

PIRSING – stalna iritacija desni metalnim nakitom oštećuje pripoj desni.

Kako se boriti protiv povlačenja desni

REDOVNO ČIŠĆENJE – jednom u 6 meseci posetite svog stomatologa radi detaljnog čišćenja i poliranja zuba. Na taj način sprečićete nakupljanje kamenca, koji kasnije izaziva upalu desni i parodontopatiju.

NIGHTGUARD – zaštitna guma koja se nosi u toku spavanja, služi da spreči škripanje zuba. Na taj način zubi i desni su zaštićeni.

Povlačenje desni

ORTODONTSKA TERAPIJA – kada je povlačenje desni posledica nepravilnog položaja zuba, neophodno je nošenjem proteze zube dovesti u pravilan položaj.Samo na taj način će proces povlačenja desni prestati.

ZAMENA NEADEKVATNIH PLOMBI I NAVLAKA – uklanjanje iritacije dovodi do nestanka upale desni.

OPERACIJA RESICE – ukoliko se na vreme ukloni, resica neće više povlačiti desni. Ukoliko su zubi razdvojeni zbog resice (dijastema između gornjih jedinica), može doći do spontanog spajanja dva susedna zuba.

ISPRAVNO PRANJE ZUBA – koristite meku četkicu, zube perite lagano, kružnim pokretima.

Proces povlačenja desni takođe predstavlja i prirodan proces kod starijih ljudi. Redovnim održavanjem zuba i desni kod stomatologa, maksimalno ćete usporiti ovaj porces i time produžiti vek trajanja svojih zuba.

Vodite računa o oralnoj higijeni i zdravlju vaših zuba, redovno posećujte stomatologa i sačuvajte zdrav i lep osmeh u Stomatološkoj ordinaciji dr Bede.

Sajt: http://drbede.com/sr/