Kako odabrati klima uređaj?

Kako odabrati klima uređaj?

Gotovo da se nijedan dom niti poslovni prostor više ne može zamisliti bez klima uređaja. Kvalitetni klima uređaji doprinose da Vaš stan ili kancelarija budu uvek prijatni za boravak i rad, jer se pomoću njih temperatura prostorije prilagođava Vašoj trenutnoj želji. Pre no što se obavi kupovina klima uređaja, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Prodavnica klima uređaja, VirtualniGrad

Klima uređaj renomiranih svetskih proizvođača, deo su ponude prodavnice bele tehnike Hercu Novom Sadu. Obzirom da je prodaja klima jedna od njihovih osnovnih delatnosti, na osnovu svog znanja i iskustva su izdvojili nekoliko saveta, koji će Vam pomoći pri odabiru adekvatne klime.

Jačina klima uređaja

Jačinu klima uređaja bi trebalo birati na osnovu kvadrature prostora koji bi uređaj hladio ili dogrevao. Da biste lakše odredili kakav klima uređaj će odgovarati Vašem prostoru, evo nekoliko primera:

  • Prostor od 20-35 kvadratnih metara  –  klima jačine 9000Btu
  • Prostor od 35-60 kvadratnih metara  –  klima jačine 12000Btu
  • Prostor od 60-80 kvadratnih metara  –  klima jačine 18000Btu
  • Prostor od 80-110 kvadratnih metara  –  klima jačine 24000Btu

Nepovoljni faktori za postavljanje klima uređaja mogu biti sunčana strana, veliki broj staklenih površina i neodgovarajući raspored prostorija. U ovakvim slučajevima, najbolje je konsultovati se sa stručnim licima, koji će Vas pravilno posavetovati.

Odabir proizvođača klima uređaja

Najsigurnije je izabrati nekog od poznatih svetskih proizvođača, kao što su: FUJITSA, LGMIDEAGALANC, SAMSUNG, WHIRLPOOL, TADIRANG.E , ELECTROLUX i sl.

Prodaja klima uređaja, VirtualniGrad
Energetska klasa klima uređaja

Najčešće energetske klase klima uređaja su B i C . Postoje modeli klima uređaja koji su u A energetskoj klasi, ali se oni teško nalaze na našem tržištu.

Prosečna potrošnja klima uređaja

Potrošnja struje zavisi od jačine klima uređaja. Kod nas se u 70% objekata ugrađuje klima jačine12000 Btu, a potrošnja ovakvog klima uređaja je oko 1.2 Kw na hlađenju i 1.3 Kw na dogrevanju.

Održavanje klima uređaja

Redovno održavanje klima uređaja je od velikog značaja za njenu ispravnost i funkcionisanje. Servisiranje klima uređaja bi trebalo da izvrši ovlašćeni servis. Servisiranje podrazumeva proveru i dopunu freona, kao i pranje unutrašnje jedinice dezinfekcionim sredstvima. Najbolji period za servisiranje klima uređaja je proleće.

Pre kupovine, obavezno se raspitajte za sve nabrojane stavke. Ukoliko su Vam potrebni klima uređaji ili imate bilo kakve nedoumice, na raspolaganju Vam je prodavnica klima uređaja Herc.