Kako da procenim kompetencije firme koja radi sajt?

Kako da procenim kompetencije firme koja radi sajt?

Ovo je vrlo bitan deo cele priče, Vašoj odluci ko će Vam raditi sajt posvetite puno pažnje.
Kada proveravam neku firmu, primarne su mi njene reference, ko ih nema ili su slabe, uopšte ih ne uzimam u razmatranje. Možda to deluje surovo – kako da onda nove firme uopšte rade i opstanu. Pa ne znam, ipak, novac koji odlučim da izdvojim, normalno očekujem da mi se vrati i da mi donese određeni prinos. Ne mogu dozvoliti luksuz da se na meni početnici uče.

Reference firme

Kada procenjujete reference firme, ne radi se samo o obavljenim poslovima, potrebno je da dođete i do naručioca tih poslova. Kada sam konkurisao na tendere inostranih organizacija po pravilu se uz obavljene poslove zahtevaju imena ljudi sa kontakt telefonima. Potom im se postavlja set unapred smišljenih pitanja koja treba da Vam daju argumente za ocenu neke firme. To nije samo: Ko Vam je radio sajt i da li ste zadovoljni? Nego treba da procenite da li je sagovornik realno imao poslovnih koristi, bez obzira koliko preporučuje firmu koju procenjujete. Posvetite pažnju tom istraživanju, saznaćete puno i lakše doneti odluku.

Proverite firmu pre saradnje

Proučavajući izvršene poslove nemojte se ‘pecati’ na velika imena firmi. Pogotovo ne u Srbiji, i nikako ne kod javnih ustanova koje ne zarađuju nego troše naš novac. Tu poslovni rezultati obično nisu bitni, niti je onog ko bira izvršioca i određuje budžet to imalo briga.

Drugo, proverite koliko firma ima zaposlenih, kojih profila i koliko dugo posluje. Važno je i da saznate da li se firma za izradu sajtova bavi samo procesnim elementima Izrade, ili ima i stručan kadar za drugo: ciljeve, strategiju, implementaciju i meru rezultata. To je obično retko. Ne mislite da ako firma radi ozbiljne poslove za velike strane kompanije da zna da radi sve. Obično se u Srbiji naručuje samo izrada (po tačno specificiranim zahtevima) a inostrane PR, marketing i druge službe ili firme rade sve ostalo.

Što se tiče ličnog utiska, to su obično faktori koji preovlađuju pri našim odlukama o kupovini. Ipak, pokušajte da u tu odluku unesete što više racionalnog. Ne pristajte na posao zato što Vam se osoba sviđa, zato što lako o svemu govori, zato što Vas ubeđuje da će odlično odraditi posao a Vi ne treba da se brinete, da bilo šta radite i sl.
Verujte, ako Vi kao menadžer firme ne pridajete značaj sajtu, odnosno njegovim poslovnim funkcijama – ko će? Sigurno neće i ne može izvršilac radova. Kako kad kupite kola pa očekujete da ona idu sama. Nigde neće krenuti sama. Mora njima neko upravljati, sipati benzin i održavati ih.

Kada ste napravili spisak kriterijuma za ocenu, potražite firme, razgovarajte, ocenjujte njihovu sposobnost da naprave Vama koristan, isplativ sajt. Nikako ne stavljajte u prvi plan cenu. Ipak, da bi mogli da Vam izađu u susret, bitno je da znate okvire Vašeg budžeta, na osnovu toga će Vam ozbiljne firme ponuditi određeni nivo usluge.

Izvod iz zbirke znanja – Kako da poslujem bolje? – VirtualniGrad