Kad porastem, biću balerina

Kad porastem, biću balerina

Kako bi Vaši mališani u sebi probudili osećaj za ritam, muziku, koordinaciju, kondiciju i pravilno držanje tela a ujedno stekli i nove drugare, balet je idealan način za to. Većina devojčica kada odrastu žele da postanu balerine. Hodaju na prstima, požele da imaju suknjice kao balerine i male baletankice.

Baletska škola La Sylphide iz Novog Sada nudi klasično baletsko obrazovanje deci od četiri godine pa naviše. Školu vodi solistkinja SNP-a balerina Dobrila Novkov, koja je svoju ljubav i strast prema baletu prenela na više od hiljadu đaka. Škola radi po Ruskom metodu zasnovanom na nastavnom planu Akademije Vaganove. Taj nedostižan nastavni metod oblikuje svetske igrače i koreografe više od sto godina.

Kad porastem, biću balerina

Na pitanje: “Šta ćeš biti kad porasteš? Veliki broj devojčica odgovaraju: “Balerina”!

Mnoge devojčice u svom detinjstvu maštaju da jednog dana postanu balerine, zbog toga mnoge zaigraju kad god čuju muziku. Međutim, balet se ne vezuje samo za devojčice, balet je interesantan i dečacima.

Balet se na najjednostavniji način može opisati kao igranje na prstima, pravljenje piruete, izvođenje tačno određenih pokreta ruku …. Ako se sve to radi pred ogledalom, utisak o gracioznosti je daleko jači.

Kod dece koja igraju balet razvijaju se mišići, jer su svi mišići uključeni u rad. Deca koja igraju balet imaju pravilno držanje, jer svaki korak koji rade moraju da rade sa ispravljenim leđima.

Sa dobrom osnovom klasičnog baleta đaci lako mogu da savladaju sve druge tehnike, poput modernog plesa, jazz baleta i ostalih plesova za koje imaju sklonosti i želje.

Nastava i grupe

Baletsku školu La Sylphide do sada je pohađalo više od hiljadu učenika, među kojima su neki nastavili srednje baletsko obrazovanje a neki su postali profesionalni igrači. U baletskoj školi Dobrile Novkov nastava je organizovana u nekoliko grupa:

Časovi za devojčice i dečake:

  • Od 3-4 godine – hod, koordinacija, pokret
  • Od 5 godina – klasičan balet (gipkost, muzikalnost, disciplina)
  • Od 9 godina – osnovna škola klasičnog baleta (sa sertifikatom)

Časovi za odrasle:

  • Klasičan balet i pilates
  • Pripreme za srednju školu – klasičan balet i savremena igra

Predstave i gala koncerti

Na kraju svake školske godine baletska škola La Sylphide priređuje gala predstavu u kojoj svi učesnici imaju priliku da pokažu stečeno baletsko umeće.

U okviru Zmajevih dečijih igara škola klasičnog bleta La Sylpihde izvela je predstavu Pepeljuga, đaci, među kjima su i 3-godišnjaci, strpljivo i vredno su radili kako bi uzbudljivu i zabavnu bajku o Pepeljuzi dočarali pokretom i glumačkim izrazom.

Učenici baletske škole La Sylphide do sada su izveli 25 predstava poput Pepeljuge, Petra Pana, Silfida, Bakine priče, Uspavana lepotica, Čipolino,…  Takođe bili su učesnici na mnogim manifestacijama poput; Zmajevih Dečijih igara, Zlatno Zvonce, Dečija nedelja ….

Da bi devojčica postala balerina, potrebno je da ima puno ljubavi, sklonosti ka igri i plesu a pritome dosta intenzivnog vežbanja koji je veoma naporan. Baletsku školu Dobrile Novkov do sada je pohađalo više od hiljadu učenika, a neki od njih nastavili su srednje baletsko obrazovanje a neki su postali profesionalni igrači.

Moto La Sylphide škole je da balet nije samo ples, on nas uči disciplini, gracioznosti i manirima. Upis đaka u narednu školsku godinu održaće se krajem avgusta. Sve informacije i kontakt telefon potražite na onlajn stranici Baletska škola Dobrile Novkov La Sylphide.

Sajt: http://www.ballet-dobrilanovkov.com/