Intezivni bol u vratu i ramenima

Intezivni bol u vratu i ramenima

Mnogi od nas ponekad intezivno osećaju bol u vratu i ramenima koji je praćen glavoboljom, pulsiranjem u slepoočnicama, gubitkom ravnoteže, trncima u šakama i problemima sa sluhom. Intenzivni bol u vratu i ramenima ne treba zanemariti, već ga blagovremeno i pravilno lečiti, jer može izazvati probleme i ozbiljne posledice na ceo organizam.

Simptomi bola u vratnom delu ponekad mogu biti veoma jaki, pa su tegobe pri tom praćene mučninom, vrtoglavicom, otežanim gutanjem i ograničenom pokretljivošću glave i ramena.

Bol u vratu i ramenima

Koji je najčešći uzrok za bol u vratu i ramenima?

Najčešći uzrok za bol u vratu i ramenima mogu biti različie degenerativne bolesti, tumori, angina, infekcije, herpes zoster ili sindromi. Pored toga, neki od uzroka bolova u vratu su:

·         Povrede u sportu ili trzajna povreda vrata, mehanički poremećaji

·         Fibromialgije ili bolesti mišića koja održava bol u vratu i ramenu

·         Osteoartritis

·         Hernija diska

Takođe, na bol u vratu i ramenima može da utiče nepravilno držanje tela, opterećenje prekomerno sedenje (posao, računar), česte prehlade, napadi besa i nezadovoljstva, neodovoljna fizička aktivnost, problemi sa zubima.

Tegobe bola u vratu i ramenima

Koje su tegobe bola u vratu i ramenima?

Intenzivni bol u vratu  koji može da se širi u potiljak, ramena i između lopatica može da bude tup ili oštar. Pri pipanju vrata oseća se da su mišići napeti i bolni a bol može da bude jači i pri izvođenju pojedinih pokreta. Ponekad se javlja i bol u ramenima u jednoj ili obe ruke. Takođe, moguće su nesvestice, vrtoglavice, zujanje u ušima, zamagljen vid, dvostruke slike, glavobolja, slabost, pad koncenracije i pamćenja i trnjenje ruku.

Po mestu gde se promene nalaze i nastalim tegobama, razlikuju se četiri sindroma:

Cervikalni sindrom

Bolesnici osećaju bol u srednjem delu vrata, ramenima, lopaticama i prednjem delu grudnog koša. Bol nastaje postepeno ili naglo posle nezgodnog pokreta, promaje ili izlaganja hladnoći.

Cervikocefalični sindrom

Osnovni simptom je potiljačna glavobolja, koja se širi u gornji zadnji deo vrata, ramena, prema čelu, očima i slepoočnicama. Pored bola javlja se šum u ušima ili poremećaj ravnoteže, zamagljen vid, duple slike ili bol u predelu lica.

Cervikobrahijalni sindrom

Bolesnici imaju bol u vratu, ramenima i rukama. Nekada se uz bol javlja trnjenje ruku, najviše u prstima. Ovakve tegobe najčešće se javljaju noću te izazivaju nesanicu kod bolesnika.

Vertebrobazilarni sindrom

Uglavnom se karakteriše glavoboljom praćenom mučninom i povraćenjem, vrtoglavicom, smetnjama sa sluhom, vidom i gutanjem. Mogu da budu prisutni bolovii u predelu srca.

Cervikalni sindrom

Pravilno držanje tela je od velike pomoći

Bol u vratu i potiljku više pogađa žene iznad 45 godina nego muškarce. Ali, ovaj problem mogu imati i mlađi kod kojih se uglavnom javlja kao posledica nepravilnog držanja tela.

Dugo sedenja za radnim stolom za volanom ili ispred kompjutera, spavanje na lošim jastucima i madracima su samo navike kojima dodatno opterećujemo cervikalnu regiju. Zato je pravilno držanje tela prvi i osnovni korak u otklanjanju bolova u vratno-ramenom pojasu.

Ukoliko imate jak bol potreban vam je odmor, lekovi protiv bolova uglavnom su analgetici, lekovi koji opuštaju mišiće.Uz sve to neophodna je fizikalna terapija. Efikasnija je ako uključite vežbe za vratni deo kičme, a u nekim slučajevima potrebno je hirurško lečenje.

Pregled i konsultacije možete zakazati u Studiju za održavanje i negu tela Motus Novi Sad.