Intervju sa preduzetnicom – dr Marta Hess

Intervju sa preduzetnicom – dr Marta Hess

Predstavljamo vam još jednu Članicu Privrede VirtualnogGrada – dr Martu Hess, vlasnicu stomatološke ordinacije Marta Hess. U ovom intervjuu budući i sadašnji preduzetnici mogu da čuju mnogo toga inspirativnog i pokretačkog. Zašto je od svega najlepše vratiti osmeh na lice pacijenta, kako dugoročno opstati na tržištu, u šta ulagati, kako steći poverenje pacijenata… i mnogo drugih stvari koje vas mogu ohrabriti da i sami utrete svoj poslovni put.

Intervju dr Marta Hess, stomatolog

Pre nego što ste otvorili svoju ordinaciju, šta je bio prelomni momenat da se za to odlučite?

Tokom dosadašnje karijere, koja traje gotovo četvrt veka, kao doktor stomatologije prošla sam dug put. Pre otpočinjanja sopstvene privatne prakse, stekla sam dragoceno iskustvo u stomatologiji kroz različite okolnosti i vidove rada. Karijeru sam započela prihvativši državni posao na selu, kasnije prešla u Novi Sad, zatim radila u privatnoj praksi za drugog i tek nakon toga započela svoju privatnu praksu, 2006. godine. Najpre je važno izgraditi samopouzdanje, koje proizilazi iz znanja stečenog iskustvom, a zatim ustanoviti da je upravo to ono što želite i doneti odluku. Važno je i da pre donošenja odluke o upuštanju u privatno preduzetništvo jasno definišete stavove i principe kojih ćete se pridržavati.

Koje osobine mora da ima uspešan stomatolog?

Mnogo toga. Uz stručnost, preduzimljivost, ali i strpljivost, pribranost i opreznost, stomatolog treba da poseduje manuelnu spretnost, dobru fizičku i pre svega psihičku kondiciju, kao i sklonost da neprestano prati zbivanja i inovacije u struci. Prema pacijentima treba da se ophodi sa poštovanjem, razumevanjem i neophodnom dozom empatije. Mora ispoljavati komunikativnost i fleksibilnost u skladu sa principima plemenitosti i etike. Takođe je važna i spremnost za saradnju i razmenu mišljenja sa kvalitetnim ljudima iz struke i drugih oblasti koje su u korelaciji sa njegovim životnim opredeljenjem. Jednostavno, pored znanja i umeća, dobar stomatolog, po mom mišljenju, mora i pojavom i stavovima ispunjavati čitav niz uslova neophodnih da se zadobije i zadrži poverenje pacijenata. Uspešna karijera u velikoj meri zavisi od toga što sam ovde navela, ali i od čitavog spleta slučajnosti i okolnosti na koje se vrlo malo može uticati. Bilo kako bilo, vreme, iskustvo, upornost i principijelnost čine svoje.

Koji je recept za dugoročni opstanak na tržištu?

Morate verovati u sebe i neprestano raditi na svojoj informisanosti, usvajanju novih znanja i analiziranju spektra mogućnosti u okolnostima koje se neprestano menjaju. Pratim aktuelna dešavanja u struci, završila sam brojne kurseve iz raznih oblasti stomatologije, a tu je i stručna literatura, razmena iskustava sa kolegama iz zemlje i inostranstva, internet i drugi izvori informacija, koje, naravno, uvek treba pažljivo proveravati. Ali, sve je to samo dobra polazna osnova. Za uspešnu karijeru lekara-stomatologa, za opstanak u ovom poslu, najbitnije je izgraditi dobru komunikaciju i kvalitetan odnos između vaših pacijenata i vas. Svaki pacijent je priča za sebe, važno je imati u vidu njihove osobenosti i potrebe, pa u skladu sa tim delovati.

Da li, kao osoba koja vodi sopstveni posao, morate da budete u pripravnosti 24 časa dnevno?

Živimo u vreme kada bi svako ko je odgovoran prema sebi i drugima, naročito ako se bavi poslom od kog zavisi kvalitet života i zdravlje velikog broja ljudi, morao u svako doba da bude u pripravnosti, ali je takođe važno na vreme dopuniti baterije, biti psihički i fizički spreman za staloženo i razložno reagovanje na nove situacije i izazove. Posao stomatologa je često pun nepredviđenih situacija u kojima se u pravo vreme moraju donositi ispravne odluke, a za to je, pored znanja i iskustva, potrebno biti i bistrog uma. Zato je važno imati mere, odrediti termine za povremenu relaksaciju, za rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i kvalitetan odmor. Moji redovni, dugogodišnji  pacijenti, naravno, znaju da mi se u slučaju preke potrebe uvek, pa i u vreme odmora, mogu obratiti za stručno mišljenje i savet, zahvaljujući, uostalom, i mom porodičnom okruženju koje ima razumevanja za moju posvećenost poslu.

Šta je Vaš poslovni cilj?

Pristojnim ponašanjem i zalaganjem na radu, a pored toga, u skladu sa mogućnostima, neprestanim ulaganjem u izgled i opremu ordinacije, prateći savremene tokove i potrebe pacijenata, obezbediti kontinuitet poslovanja, pa samim tim i pristojan život sebi i svojima. Održati i učvrstiti renome ordinacije i sopstveni ugled, kako u krugu pacijenata tako i među svojim saradnicima i kolegama do čijeg mišljenja mi je stalo. Kada starije i iskusnije kolege, koje poštujete i čiji rad cenite, pomenu vašu ordinaciju kao primer kvalitetnog i korektnog rada, to je znak da ste na dobrom putu.

Koliko su važni saradnici i kako ih birate?

Kvalitetna saradnja i pouzdani saradnici su, naravno, veoma značajni u svakom poslu, a u stomatologiji to posebno dolazi do izražaja, jer često iskrsnu nepredviđene situacije i stanja kada treba reagovati brzo, a na najbolji mogući način. Uz dobru saradnju i razmenu mišljenja problema je mnogo manje i lakše bivaju rešeni. Cenim kulturne osobe, spremne da uvaže mišljenje sagovornika i da obrazlože svoje stavove. Radujem se ljudima koji se, kao i ja, trude da u poslu uvek daju svoj maksimum, to je dobar znak da uspeh neće izostati. Saradnike biram među onima koji su stručni i profesionalni, posvećeni poslu, a pored toga mi je izuzetno važno da budu i dobri ljudi, da poštuju druge onoliko koliko poštuju sebe.

Intervju sa preduzetnicom

Kakav je Vaš odnos prema pacijentima?

Profesionalan ali i srdačan, rekla bih čak drugarski, zasnovan na uzajamnom poštovanju, iskrenosti i najboljim namerama. Od pacijenata očekujem da ozbiljno shvataju savete lekara i da se pridržavaju dogovorenih termina, da se uvek jave na vreme, jer na taj način čine uslugu i sebi i drugima. U ovom poslu je takođe veoma važan i ambijent u kom boravite i komunicirate sa pacijentima. Izgled i urednost stomatološke ordinacije, uz predusretljivost i srdačnost, doprinose tome da se pacijenti osećaju sigurnim i uvaženim, što vodi ka opuštenosti i poverenju u svoga lekara. A to je, rekla bih, jedan od najvažnijih uslova uspešnog lečenja. I najbolja preporuka.

Šta je najlepše u Vašem poslu?

Kada osnivate sopstvenu firmu imate odrešene ruke da apsolutno sve što se tiče mesta i načina vašeg budućeg rada uredite prema sopstvenom senzibilitetu i načelima kojima se vodite. Kao preduzetnik, naravno, imate mnogo više obaveza i odgovornosti, nije to nimalo lako, naročito kad je reč o ženi preduzetniku, ali takođe imate mogućnost da ostvarite svoj san. Ja sam još u detinjstvu maštala o tome da budem lekar i tu sam želju ostvarila. Već tada sam smatrala, a do sada sam se u to i bezbroj puta uverila, da je najlepše u ovom poslu – vratiti osmeh na lice pacijenta.

Koje su otežavajuće okolnosti u Vašoj profesiji i kako ih rešavate?

Velika otežavajuća okolnost je, pre svega, slaba kupovna moć stanovništva. Šta vredi zlatan zanat i najbolje namere, kada narod nema para za osnovno? Teško je kada ne možete uraditi ono što je najbolje za pacijenta, već ste primorani da donosite kompromisna rešenja u skladu sa njegovom finansijskom situacijom. Tada osećam veliku gorčinu. U mojoj ordinaciji pregledi i konsultacije su besplatni. Rado ću primiti svakoga, uraditi stomatološki pregled i dati svoje mišljenje i adekvatan predlog. Što se tiče ostalog, pacijenti imaju mogućnost plaćanja stomatoloških usluga na rate, putem administrativne zabrane, pa je i to jedna od pogodnosti. U poslu se pridržavam načela – pružiti  kvalitet, uz pristupačne cene, ali ne degradirati sebe i struku!

Posvećujete li dovoljno vremena sebi, šta Vas pokreće kada dođe do teških momenata?

Slobodnog vremena, nažalost, imam malo, to jest, imam ga mnogo manje nego što bih želela. Volim aktivan odmor. Poneko lepo putovanje, plivanje, šetnju, muziku, knjige… To što se tiče relaksacije, a kad je o rekreaciji reč, moj izbor je ranije bio akvarobik, a u poslednje vreme joga. U zdravom telu zdrav duh, morate biti u dobroj fizičkoj kondiciji. Kao svaka žena, volim i da trknem u kupovinu kad god se ukaže prilika, da obradujem sebe i svoje najbliže. Kad malo bolje razmislim, ljubav, dobrota i lepota naizgled običnih stvari daju mi krila. Prijaju mi svakodnevna pažnja i razumevanje. Imam ih dovoljno i to je ono što me pokreće i čini me srećnom. Najvažnije je biti u skladu sa sobom, imati duševni mir. A kada naiđu teški trenuci, svako od nas ih ponekad ima, tada pogledam u nebo, znam da imam mog anđela čuvara, i onda kažem sebi: – Mogu ja to!

Kako novi pacijenti dolaze do Vas, kako ih informišete o svojim uslugama?

Marketing, prigodna reklama i dobra preporuka u javnosti, oduvek imaju važnu ulogu u svakom poslu, pa u tome ni posao stomatologa nije izuzetak. Do pre desetak godina su najpraktičniji vid oglašavanja predstavljali flajeri i Telefonoteka, a danas se to uglavnom odvija putem interneta, društvenih grupa i veoma korisnih profesionalnih portala kao što su VirtualniGrad Ordinacije.info, koji omogućavaju da se brzo i lako predstavite javnosti i dođete do novih korisnika usluga. Dobro je uvek biti prisutan, originalan, interesantan, ali ne previše napadan, treba u svemu imati mere i ukusa. Za moju stomatološku ordinaciju mnogo znači i to što se nalazi na dobroj lokaciji, u samom centru grada, prekoputa Futoške pijace, tako da je lako doći iz svih pravaca, a odmah do nje je i veliki besplatni parking… Najčešće mi, međutim, novi pacijenti dolaze po preporuci onih koji su već ranije bili. Tako da ipak, na kraju krajeva, nema bolje preporuke od zadovoljnog pacijenta.

Zahvaljujemo dr Marti Hess što je odvojila svoje vreme i predstavila nam svoja razmišljanja i iskustva. O njenoj ordinaciji i uslugama više detalja možete videti na onlajn prezentaciji Stomatološka ordinacija Marta Hess Novi Sad.