Intervju sa dr Marijanom Aleksić

Intervju sa dr Marijanom Aleksić

Dr Marijana Aleksić, stomatolog i vlasnik Stomatološke ordinacije NS Dental iz Novog Sada, kroz odgovore iz intervjua saznaćete o velikoj ljubavi prema poslu koji radi i o svojim uspesima. Koliko su značajne redovne posete stomatologa, održavanje oralne higijene usta i zuba i koliko je važno da se dečji zubići na vreme kontrolišu.

Kada se rodila ljubav prema stomatologiji?

Još u osnovnoj školi razmišljala sam da se bavim stomatologijom, u njoj sam videla spoj svega što me interesuje; spoj medicine, umetnosti i pomaganja ljudima.

Stomatoloska ordinacija Novi Sad

Šta je to što Vas je navelo da otvorite stomatološku ordinaciju?

Posle završenih studija i stažiranja, cilj mi je bio da otvorim svoju ordinaciju, ali sam htela da prvo steknem iskustvo i rutinu u radu. Posle niza godina , radeći u drugim stomatološkim ordinacijama, stekla sam nephodno samopouzdanje i odlučila da je vreme za sledeći korak, pa sam 2014. otvorila svoju ordinaciju.

Da li vaša profesija traži stalno usavršavanje i edukaciju?

Naravno, to se podrazumeva. Kada završimo fakultet samo “dobijemo propusnicu” za posao kojim se bavimo. Novosti u branši sazanajemo kroz razne  kontinuirane stručne edukacije, seminare, radionice, kurseve itd. Trudim se da , koliko mi obaveze dozvoljavaju, ispratim što više stručnih skupova, pogotovo u Novom Sadu.

Svakodnevno se susrećete sa različitim pacijentima. Koliko su oni zahtevni?

Svaki pacijent je ličnost za sebe, tako da se trudim da ostvarim najbolju ličnu i profesionalnu komunikaciju , kako bih mogla da steknem poverenje pacijenta i naravno, pomognem.

Zubna oradinacija NS Dental

Devojke i žene danas stalno žele da menjaju nešto na sebi. Da li je izbeljivanje zuba jedan od razloga za njihov lepši izgled?

Izbeljivanje zuba je tretman koji jednako privlači i žene i muškarce. Kada su zubi zdravi, a pacijenti nezadovoljni njihovom prirodnom bojom, oni se mogu izbeliti. U ordinaciji koristimo najsevremeniji način izbeljivanja zuba, koji je brz, efikasan i potpuno bezbolan.

Mnogi imaju strah od zubara. Kako im pomoći?

Da, većina ljudi, u manjoj ili većoj meri, ima strah pri dolasku kod stomatologa, bilo da je u pitanju neprijatno iskustvo ili neizvesnost od predstojeće stomatološke intervencije, pogotovo ako je nizak prag bola. Posebno je zabrinjavajuća fobija od stomatoloških intervencija, tj intezivan osećaj straha koji rezultira lošim oralnim zdravljem, koje za posledicu može imati niz zdravstvenih problema, ali i nisko samopouzdanje. Kroz razgovor sa pacijentom trudim se da saznam razlog straha, i pokušam da ga razumem i opustim. Osnova svakog dobrog odnosa je komunikacija.

Da bi sačuvali zdravlje zuba, veoma su važne redovne kontrole kod stomatologa. Da li su pacijenti savesni po tom pitanju, da li redovno kontrolišu zdravlje zuba?

Kod nas još uvek nije dovoljno razvijena svest o značaju oralnog zdravlja, tako da je mali broj pacijenata koji dolazi na redovne kontrole, tj “ kad ništa ne boli”. Pacijentima ističem da je preventiva najvažnija, najbezbolnija i najjeftinija, tako da sve više njih dolazi i na kontrole, koje su ordinaciji NS Dental besplatne.

Lecenje parodontopatije

Parodontopatija je jedna od najzastupljenijih bolesti, kako sprečiti njen nastanak i  razvoj?

Najvažnije je pravilno održavanje oralne higijene, što podrazumeva pravilnu tehniku pranja zuba i desni odgovarajućim četkicama, kao i redovno čišćenje međuzubnih prostora. Kada dođe do upale desni, tj. gingivitisa, veoma je važno odmah reagovati, odnosno posetiti stomatologa radi čišćenja mekih i čvrstih naslaga, kamenca i poslušati savete stomatologa. Ukoliko se tada ne reaguje, gingivitis prelazi u parodontopatiju, koja ima nekoliko stadijuma, a poslednji su klaćenje i gubitak zuba. Ukoliko neko ima parodontopatiju, redovnim posetama stomatologu, koji će preporučiti adekvatne savete i terapiju, kao i pravilnom oralnom higijenom, može zaustaviti njeno dalje napredovanje.

Zbog neredovnog održavanja oralne higijene, mnogima u starijim, ali i mlađim godinama, propadaju zubi. Kako pomoći takvim pacijentima?

U zavisnosti od stepena destrukcije zuba, zavisi terapija. Propadanje zuba koje zahvata samo njegov površni deo, zbrinjava se zubnim ispunima, ukoliko je u pitanju veća odnosno dublja destrukcija zuba, potrebno je aplikovati lek, nekada i lečiti kanale korena zuba, a u slučaju velikih destrukcija radi se protetska terapija, kao i u slučajevima nedostatka jednog, više ili svih zuba.

U Vašoj ordinaciji pružate širok spektar stomatoloških usluga. Između ostalog radite i implantologiju, možete li nam reći kada se pacijent odlučuje za ugradnju zubnog implanta?

U slučaju nedostatka jednog  ili više zuba, kada pacijenti ne žele da im se bruse susedni zubi za izradu (metalo)keramičkog mosta, radije se opredeljuju za zubne implante.Takođe, ukoliko nose totalne proteze u strahu da će im ispasti, ili jednostavno žele komfornije i prijatnije rešenje, to su implanti u kombinaciji sa krunicama.

Decja stomatologija

Da li radite i dečju stomatologiju?

Da, deca su takođe pacijenti u ordinaciji. Roditeljima uvek naglasim da decu dovode na redovne kontrole, pre nego što se jave tegobe, kako bi se na vreme upoznali sa ordinacijom i okruženjem, a time izbegli nepotreban strah, sačuvali zubi i stvorila navika redovnih dolazaka kod stomatologa.

Kako kod male dece stvoriti naviku da redovno peru zube?

Najlakše je stvoriti naviku  pranja zuba u najranijem uzrastu, kada deca gledaju roditelje dok peru zube, ona imaju želju da ih imitiraju. Pri tom, mnogo lakše deca stiču naviku pranja u ranom uzrastu, nego kasnije, pogotovo ako im roditelji to predstave kao igru.Naravno, pomoć roditelja pri čišćenju je neophodna, sve dok dete ne bude sposobno da samo, temeljno, očisti sve zube .

Kada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu?

Sa nicanjem prvog zubića ili do prve godine života, dete treba dovesti kod stomatologa, da se dobiju prave informacije o čišćenju zuba. Prva poseta, ako dete dođe sa zdravim zubima i ustima, može da bude prijatno iskustvo, koje će biti dobra osnova za postizanje postavljenih ciljeva.

Šta izbegavati, koje su navike loše za dečje zubiće?

Najveća opasnost za mlečne zube je gotova hrana sa puno šećera. Takođe,  sisanje dude varalice, ili prsta, kao i previše kašasta hrana, mogu dovesti  do “krivih zuba”, odnosno anomalije položaja zuba.

Dr Marijana Aleksic sa prijateljima

Radite veoma odgovoran posao, svakodnevno se susrećete sa različitim ljudima. Na Vašem licu je uvek osmeh, kako to uspevate?

Volim svoj posao, volim ljude koje srećem, i srećna sam kad mogu da im pomognem.

Koji je Vaš moto za dobar i uspešan posao?

Raditi posao predano, davati  maksimum i uvek pomerati granice.Ispunjavanjem ciljeva, postiže se i uspeh.

Posle napornog rada da li imate dovoljno vremena za sebe i porodicu?

Naravno, porodica je prioritet.

Dr Marijana Aleksic privatno

Za kraj, šta je za Vas definicija sreće?

Ima raznih definicija sreće…za mene je sreća stvar izbora, unutrašnji mir, a fokus mi je na blagodetima kojima sam okružena!

Zahvaljujemo se doktorici Marijani Aleksić, vlasnici stomatološke ordinacije NS Dental, koja nam je kroz intervju uspešnih preduzetnika, omogućila da malo zavirimo i otkrijemo tajne njenog uspeha.Više o stomatološkoj ordinaciji i uslugama koje pruža možete videti na onlajn prezentaciji Stomatološka ordinacije NS Dental Novi Sad.

Sajt: http://www.nsdental.rs/