Intervju sa balerinom Dobrilom Novkov

Intervju sa balerinom Dobrilom Novkov

Dobrila Novkov, balerina, nekadašnja solistkinja SNP-a vlasnica je Baletske škole La Sylphide u Novom Sadu. Ljubav i strast prema baletu, svesrdno je prenela na više od hiljadu đaka. Neki od njih nastavili su srednje baletsko obrazovanje, a pojedine možete gledati u pozorištima širom Srbije i sveta.

O svojoj baletskoj karijeri, zapaženim nastupima i Baletskoj školi, saznajte više kroz odgovore iz intervjua sa našom sagovornicom.

 Ljubav prema poslu je najveća satisfakcija za uspeh. Da li volite svoj posao?

Ne da volim, nego obožavam svoj posao. Za mene je balet način na koji živim, nešto što je deo mene, bez čega ne mogu prosto da živim, kao bez vode i hrane.

Šta Vas je navelo da osnujete Baletsku školu?

Kad sam napunila svoj igrački i pedagoški staž u pozorištu, nisam htela da zauzimam mesto mlađima i otišla sam u penziju. Tada sam rešila da osnujem svoj studio da prenesem svoje znanje i iskustvo na pokolenja koja dolaze. To sam i uradila i time opet zadovoljila i sebe da trajem kroz druge na “daskama koje život znače”.

Koliko vam je bilo teško na početku karijere?

Kažu “svaki početak je težak”. Ne sećam se da sam svoj početak smatrala teškim. Pre bih rekla normalnim da se radom dokažeš, izboriš za svoje mesto, dobijaš uloge, opravdaš ih. Kroz uloge napreduješ i gradiš karijeru.

Da li je za vašu profesiju potrebno stalno usavršavanje?

Jeste. Mi igrači pored talenta i fizičkih predispozicija koje imamo moramo stalno da radimo. Moramo svaki dan da vežbamo, da imamo probe i predstave i kroz takav proces rada se usavršavamo.

Dugo godina se bavite baletom, veliki broj nastupa kod nas i inostranstvu. Da li možete da izdvojite neki nastup koji vam je ostao u lepom sećanju?

To je teško reći jer je svaki za sebe bio lep i ne ponovljiv. Možda bih mogla spomenuti nastup kada smo gostovali u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu. To je bio prvi put da smo se sreli sa stranom publikom i pribojavali se kako će nas prihvatiti. Srećom doživeli smo ovacije.

Nastupali ste kao solista i u asamblu Srpskog narodnog pozorišta. Da li ste nastupali sa nekim poznatim imenima iz sveta baleta?

Da u baletu “Cezar” bio mi je partner Imre Doža prvak baleta iz Budimpešte. Igrala sam velika sola u baletima u kojima su kod nas gostovala poznata  ruska imena Natalija Besmertnova i Anisimov, Marina Leonova i Nikolaj Fjodorov Kovtun itd. Kada sam bila na gostovanju sa trupom Borisa Tonina u predstavi “Žizela” sa nama je igrao Nurejev sa partnerkama iz Pariske opere Elizabet Mur I Elizabet Platel. To je ostalo nezaboravno.

Sa asamblom Srpskog narodnog pozorišta gostovali ste u mnogim poznatim metropolama. Da li se nastupi – pozorišne scene  u Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Egiptu ….. razlikuju od nastupa kod nas?

Pa mislim da ne. Jedino su u to vreme tamo bile veće scene. Mi smo još bili u zgradi sadašnjeg Pozorišta mladih. Sad kada smo u ovom pozorištu mnogi bi mogli da nam pozavide na ovoj sceni.

Kao solista baleta Srpskog narodnog pozorišta ostvarili ste niz balteskih uloga? Koja Vam je najdraža?

Pa svakako moja prva glavna uloga Verenice u baletu” Noć na pruzi”, Svanilda u “Kopeliji”, Služavka u “Ljubav za ljubav”, Seljački pas de deux u “Žizeli”…..Jako sam volela da igram i sve svoje uloge sam jako volela.

Baletska škola La Sylphide radi po Ruskoj metodi i nastavnom planu Akademije Vaganove. Recite nam kakva je to metoda, koji je osnovni princip?

Osnovni princip ove metode je razvoj kordinacije pokreta, elastičnost i plastika , elegancija. Izrađivanje pokreta do perfekcije.

Da li pored klasičnog baleta držite i druge časove plesa?

Držim i časove klasičnog baleta za odrasle kao rekreativni program, a do skoro držali smo Pilates. Inače baziramo se samo na klasičan balet i program je prilagođen različitom uzrastu dece.

Iz Vaše škole izašao je veliki broj učenika, neki su i nastavili srednje baletsko obrazovanje a neki su postali profesionalni igrači. Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

Jesam, mada to nije bio veliki broj dece, ali i ne mogu svi da se bave svakom profesijom. Za svaku je potreban poseban talenat pa tako i za balet. Zadovoljna sam što su ta deca počela da uče prve baletske korake baš u mojoj školi,gde su dobili dobru osnovu da se kasnije  razviju u vrsne baletske igrače.

Kojem uzrastu dece su namenjeni časovi baleta?

Pa za mlađi uzrast dece predviđen je program pripreme za klasičan balet, jer su mali  da bi mogli da shvate elemente iz programa, a tek kasnije kad krenu u školu već se mogu primenjivati neki elementi programa.

 Koje su otežavajuće okolnosti u Vašem poslu? Kako ih rešavate?

Otežavajuće je ako deca često izostaju sa časova jer je balet kolektivan rad i kad nisu svi tu teško je uraditi projekat. Oni su mali i stalno menjanje mesta predstavlja velik problem. Molim roditelje da ih dovode redovno.

Šta je najlepše u Vašem poslu?

Najlepše je kad vidim da sam uspela da ih naučim. To je velika radost.

Na koji način najradije provodite vreme sa porodicom?

Uvek sam srećna kad smo zajedno i koristim svaku priliku da budem sa svojima.

Družite li se dovoljno sa prijateljima?

Uvek može i više, zavisi koliko slobodno vreme dozvoljava. Trudim se da uvek budemo u kontaktu.

Da li volite da putujete? Zanimljiva destinacija na koju ste putovali?

Obožavam da putujem. Gde god odem bude mi lepo i zanimljivo. Volim da odem u Rim taj čudesni večni grad.

Hvala gospođi Dobrili, što je odvojila malo vremena i sa nama podelila svoja predivna iskustva iz bogate, zanimljive i interesantne baletske karijere. Detalje o školi baleta koju vodi Dobrila Novkov, kontakt telefon i više informacija, možete pogledati na onlajn prezentaciji Baletska škola Dobrile Novkov La Sylphide.

Sajt:http://www.ballet-dobrilanovkov.com/