Intervju sa Natašom Vladimirović

Intervju sa Natašom Vladimirović

Nataša Vladimirović, vlasnica Centra za strane jezike Lingvist, u intervjuu sa Članom Privrede VirtualnogGrada, govori nam o tome koliko je važno slediti sopstveni san i biti uspešan u poslu koji volite. Kroz odgovore na pitanja iz intervjua, naša sagovornica nas podseća na značaj konstantne edukacije i posvećenosti svakom segmentu posla.

Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da menjate svet!

Nelson Mendela

Skola stranih jezika Lingvist

Šta je to što Vas je inspirisalo da otvorite školu stranih jezika?

Još od malena sam imala želju da otvorim svoju školu stranih jezika. Sa 10 godina sam tačno znala koju srednju školu želim da upišem, koji fakultet i čime ću se baviti u budućnosti. Samo sam pratila svoj san.

Svi znamo da je velika satisfakcija u poslovanju ljubav prema poslu kojim se bavimo. Zašto Vi volite svoj posao?

Oduvek sam volela da učim strane jezike. Sada imam to zadovoljstvo da svoje znanje prenesem na druge. Pored toga, upoznajem i radim sa različitim ljudima. Jednostavno, nikad mi nije monotono i dosadno.

Svoje dugogodišnje iskustvo u učenju stranog jezika stekli ste u Sjedinjenim Američkim Državama. Kakve utiske donosite odatle?

Izuzetno dobro i korisno iskustvo. Osim što sam usavršila jezik, upoznala sam potpuno drugačiju kulturu i mentalitet.

Skola stranih jezika ucionica

Obzirom da radite i simultano i konsekutivno prevođenje iz engleskog jezika, koliko je naporan taj posao, da li je potrebna velika koncentracija za takvo prevođenje?

Izuzetno je potrebna velika koncentracija za usmeno prevođenje. To je jedna od vrlo retkih zanimanja (ako ne i jedino) gde je svaki deo mozga aktiviran.

Koliko jezika govorite? Sa kojim stranim jezikom se najčešće služite?

Iskreno da Vam kažem, ne volim da odgovaram na to pitanje. Jer, šta znači znati neki jezik? Ja i dan-danas učim. Ne mogu da kažem za sebe da i jedan jezik znam perfektno. Perfekcija ne postoji. Jezike koje sam učila tokom života su engleski, francuski, italijanski, španski, ruski, nemački, latinski i japanski. Trenutno sam se usredsredila na usavršavanje engleskog i francuskog zbog usmenog prevođenja. Ali u budućnosti planiram da i ostale jezike podignem na taj nivo.

Kako dolazite do novih polaznika?

Uglavnom preporuka. Što mi je izuzetno drago jer to mi je dokaz da su moji učenici zadovoljni mojim radom.

Kako informišete polaznike o svojim uslugama?

Iskreno da Vam kažem, nisam mnogo zainteresovana za promovisanje svojih usluga. Mislim da moj rad i preporuka mojih klijenata to radi za mene

Koji su Vaši načini da zadržite stare učenike?

Trudim se da časovi budu interesantni, da ne postanu jednolični. Zato uvek pripremam neki dodatni materijal uz redovni program.

Ucenje stranog jezika

Koliko Vam je bilo teško na početku karijere?

Bilo mi je teško jer kada sam otvorila školu uporedo sam upisala nove master studije iz konferencijskog prevođenja koje su zahtevale svakodnevni rad i prisutvo na fakultetu. Mogu Vam reći da te prve godine praktično nisam ni spavala.

Šta je najteže u Vašem poslu?

Što se tiče samog rada sa đacima u učionici, ništa mi nije teško. Međutim, ono što ne volim da radim jeste administrativni deo posla: odlazak u banku, kod knjigovođe…

Šta je za Vas poslovni uspeh?

Za mene poslovni uspeh je kada đaci sa nestrpljenjem i osmehom dolaze na časove. Većina mi dolazi čak 15 minuta ranije na čas jer jednostavno ne mogu da dočekaju da počne čas!

Poslovni cilj?

Moglo bi se reći da sam ja svoj cilj ostvarila. Ja ću se i dalje truditi i davati svoj maksimum u poslu da bih održala to zadovoljstvo među klijentima. Možda u nekoj daljoj budućnosti bih više volela da se bavim prevođenjem. To bi moglo da se kaže da mi je neki poslovni cilj.

Mnogi se žale da su im životi podređeni poslu. Da li uspevate da izdvojite neko vreme za svoje potrebe?

Istina je da su nam životi postali podređeni poslu. To je jednostavno neminovno u današnjem modernom svetu. Moram priznati da imam mnogo manje vremena za sebe, porodicu i prijatelje, ali to mi ne pada teško jer posao koji radim smatram poentom svog života. Postoji jedna izreka sa kojom se apsolutno slažem i poistovećujem: If you like your job, you never have to work again! Ukoliko volite svoj posao, više nikad nećete moći da radite.

Hvala Nataši Vladimirović što je svoja iskustva podelila sa svima kojima to može biti korisno. Više o školi stranih jezika, možete pogledati na našoj onlajn prezentaciji Centar za stane jezike Ligvist Novi Sad.

Sajt: http://www.lingvist.rs/