Inseminacija – postupak za lečenje neplodnosti

Inseminacija – postupak za lečenje neplodnosti

Brojni su razlozi zbog kojih sve više parova ima problem sa dobijanjem potomstva. Sve kasnije odlučivanje za trudnoću, stresan način života, genetika, sve to može da bude potencijalna poteškoća za ostajanje u drugom stanju. Na sreću, u mnogim slučajevima postoje šanse da se trudnoća omogući. Jedan od njih je inseminacija, koju odnedavno u Novom Sadu radi ginekološka ordinacija Femina.

Inseminacija, lečenje neplodnosti

 

Reč je o je intervenciji koja predstavlja proces uzimanja sperme i njeno arteficijalno unošenje u matericu žene. Postupak inseminacije skraćuje put spermatozoidima i premošćava potencijalne barijere. U idealnom slučaju se tako postiže trudnoća, kod parova kod kojih to nije bilo moguće ranije. Arteficijalno unošenje može biti u cervikalni kana, šupljinu materice i jajovod.

U kojim slučajevima se koristi inseminacija?

Inseminacija se primenjuje za:

  • lečenje neplodnosti parova,
  • kod postojanja idiopatske neplodnosti,
  • blažeg oblika muškog steriliteta,
  • male ili slabije pokretljivosti spermatozoida,
  • prisustva antispermatozoidnih antitela,
  • nepostojanja partnera.

Inseminacija se može izvesti u spontanom ciklusu – u vreme očekivane ovulacije ili uz stimulaciju ovulacije medikamentima, uvek uz prethodno pripremljenu spermu, radi postizanja maksimalne oplodne moći supruga.

Postupak inseminacije, uspešnost

 

Inseminacija se radi neposredno pre ili odmah nakon ovulacije. Sama intervencija traje 5 do 10 minuta i uglavnom je bezbolna. U matericu se posebnim kateterom unosi 1 do 1,5 ml prethodno pripremljene sperme. Dve nedelje posle inseminacije se radi beta HCG iz krvi, da bi se ustanovila trudnoća.

Inseminaciju u lečenju neplodnosti treba uraditi 3 do 4 puta, negde se preporučuje i 6 puta. Ako nema uspeha, supružnici se upućuju na VTO. Uspešnost inseminacije je od 7 do 20%.

Ukoliko i Vas interesuje inseminacija, obratite se ginekološkoj ordinaciji Femina.