Ima li planeta sličnih Zemlji?

Ima li planeta sličnih Zemlji?
Ima li u našoj galaksiji planeta sličnih Zemlji

Raketa lansirana sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi sa sobom je ponela teleskop sa samo jednim zadatkom – da otkrije ima li u našoj galaksiji planeta sličnih Zemlji na kojima je moguć život. Misija Kepler, koja je nazvana po nemačkom astronomu iz XVII veka, Johanesu Kepleru, usmerena je na oko 100.000 zvezda u galaksiji Mlečni put. Naučnici veruju da bi u njoj mogle da budu planete koje kruže u zoni pogodnoj za život. Planirano je da misija vredna 591 milion dolara traje tri i po godine. Ali, u slučaju da misija bude produžena, kamera na Kepleru podešena je tako da traje šest godina, kažu u NASA. Teleskop će tražiti pokretne senke na zvezdama koje bi ukazivale na kretanje planeta i pomogle u merenju dužine orbita.

Ukoliko kruži vrlo brzo, to znači da je planeta veoma vrela, objašnjava Viljem Borucki, vodeći istraživač NASA za Kepler projekat. Ako planeta ima dug orbitalni period, znači da je hladna i verovatno zauvek zamrznuta.
Misija će eliminisati oba ekstrema. Obzirom na to da naučnici traže planete koje nisu ni prevruće, ni prehladne, već baš kako treba, rekao je Borucki.

Teleskop je opremljen najmoćnijom kamerom ikada lansiranom u svemir, jačine 95 megapiksela. Primera radi, kada bi iz svemira ta kamera bila usmerena ka Zemlji mogla bi da u noći registruje svetlost sijalice koju je neko uključio na tremu ispred kuće u nekom omanjem gradu.

Tražiti planetu veličine Jupitera na takvim udaljenostima isto je kao i uočiti komarca pod farovima automobila. A planeta veličine Zemlje mogla bi se, pod istim uslovima, uporediti sa buvom, objašnjava menadžer projekta Džejms Fanson.