Glavobolja kod dece

Glavobolja kod dece

Ako se vase dete požali da ga boli glava, ove simptome nemojte zanemariti misleći da će jedan aspirin rešiti problem. Međutim, nije sve tako prosto jer glavobolja može biti simptom neke bolesti pa na nju treba obratiti pažnju.

Glavobolja kod dece može se manifestovati već u prvim godinama života, a sve neprijatnija počinje u školskom dobu.

Glavobolje se dele na primarne i sekundarne, akuntne i hronične. Primarne glavobolje nemanju organsku podlogu dok sekundarne imaju.

Akutne glavobolje

Akutne glavobolje nastaju naglo i traju relativno kratko. Njihov uzrok najčešće je jednostavan – akutna febrilna bolest, umor, glad, dehidracija, duži boravak na suncu, duže putovanje, duže gledanje televizije, rad na računaru, udarac u glavu, ekspzocija duvanskom dimu, untoksikacija. Međutim, ako su glavobolje praćenje simptomima kao što je povraćanje, zategnut vrat ili poremećaj svesti može bti znak obilnije infekcije mozga.

Hronične glavobolje

Hronične glavobolje mogu biti bez organske podloge kao što su tenzijske glavobolje, migrene  ili mogu imati organsku podlogu – anemije, smetnje vida, hronični sinuzitis, tumori mozga.

Tenzione glavobolje

Najčešći oblik glavobolje kod dece su tenzione glavobolje. Uglavnom su uzrokovane stresnim situacijama u porodici, školi ili u odnosu sa vršnjacima. Kod tenzione glavobolje bol ima karakter obostranog, simetričnog, slepoočnog,, čeonog ili potiljačnog pritiska u trajanju od nekoliko minuta do nekoliko dana. U većini slučajeva ne zavise od fizičkog napora ali deca mogu da se žale da im smeta svetlo ili jači zvuk. Ovakve glavobolje nisu praćene osećajem mučnine ili povraćanjem. Javljaju se povremeno ponekad i do 15 puta mesečno. Stres je glavni pokretač glavobolja, te one mogu izostati tokom leta i za vreme školskih raspusta.

Migrena

Migrena kod dece ispoljava se kroz jak, pulsirajući bol oko očiju, u čelu ili slepoočnicama. Migrena je najčešće praćena mučninom i povraćenjem. Tokom napada migene deca su bleda i izmučena. Nakon povraćanja tegobe se smanjuju, a nakon spavanja od nekoliko sati tegobe prestaju.

 Epizodne migrene obično traju 1-6 sati i ponavljaju se do 3 puta mesečno. Napadi migrene češće se javljaju kod ambiciozne ili dece sklone perfekcionizmu. Neki od glavnih okidača migrene je stres, depresija, neredovna i loša ishrana, menstruacija i drugo.

Sekundarne (organske) glavobolje

Sekundarne glavobolje imaju organsku podlogu. Bude dete noću ili se javljaju ujutro odmah nakon buđenja. Ove glavobolje su češće i izraženije i mogu biti praćene povraćanjem. Najčešće su to povrede, tumori i bolesti krvnih sudova glave.

Ukoliko dete ima dugotrajan, sve izraženiji bol koji može biti praćen povraćanjem, smetnjama vida, vrtoglavicama, radi se o tumoru mozga.

Ako vase dete ima jedan od ovakvih simptoma, ukoliko su glavobolje učestale u Pedijatrijskoj ordinaciji dr Mirjana Lukić možete zakazati pregled i konsultacije sa dr Mirjanom Lukić.

Sve potrebne informacije za pregled i zakazivanje možete pogledati na onlajn stranici Pedijatrijska ordinacija dr Mirjana Lukić Novi Sad.

Sajt: http://www.drmirjanalukic.rs/nas-tim-3/