Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba

Osmeh, unikatan i jedinstven, glasan ili tih, prosto nešto čemu je  mesto na svačijem licu. Mnogi ga sakrivaju zbog nesigurnsoti koje dolaze od krivih zuba. Dosadne i zahtevne fiksne proteze nisu Vaš izbor, ali opet, Vas taj nepravilan položaj Vaših zuba ometa da se opustite i pokažete Vaš osmeh. Stomatološka ordinacija Dr Bede za Vas ima rešenje – folije za ispravljanje zuba ili alajaneri.

nora1

Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba su zapravo set folija kojima možete rešiti nepravilan položaj zuba. One blagom silom deluju na zube i pomeraju ih. Izrađene su od tanke, providne plastike, udobne su za nošenje. Ono što ove folije izdvaja u odnosu na fiskne proteze je što su folije na zubima nevidljive.

Folije se izrađuju za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba. Pre svega se analizira situacija i pravi se plan terapije. Planom se predviđa koju poziciju bi na kraju terapije svaki zub trebao da zauzme. Folije se izrađuju tako  da odgovaraju budućem položaju zuba, te ga na taj način pritiskaju i pomeraju ga. Proces ispravljanja zuba folijom je postepen i isplaniran da se zub po malo pomera u novi položaj. Sam proces ispravljanja zuba podeljen je na mesečne intervale, tako da pacijent dobija novi set folija koje menja na 7 do 14 dana. Nakon toga se ponovo uzima otisak zuba  i izrađuju se nove folije. Ovaj proces se ponavlja do postizanja željenih rezultata. Ortodont na mesečnoj kontroli prati ovaj proces i planira novi položaj za svaki zub.

Kada se nose folije ispravljanje zuba?

Folije je potrebno nositi i tokom dana i tokom noći kako bi proces ispravljanja zuba bio brže gotov. Treba ih skinuti tokom jela i prilikom bavljenja sportom, ali svakako je preporuka da se nose svo preostalo vreme, oko 22 časa dnevno.

nora2

Veliki niz prednosti imaju ove folije, a to su na prvom mestu komfor i estetika. Pored toga što nisu vidljive, nesmetano možete da pričate, ishrana je lakša nego prilikom nošenja fiksne proteze, a higijena uobičajena. Folije se održavaju takođe četkicom i pastom za zube. U važnim prilikama uvek možete skinuti folije na par sata.

Mana ovog proizvoda je što ovom metodom nije moguće ispraviti sve anomalije. Predviđene su ispravljanje blažih i srednje teških nepravlinosti zuba. Takođe, ovaj metod ispravljanja zuba zahteva posvećenost i disciplinu nošenja folija celog dana. Ovo je važno da znate pre nego što se odlučite za folije, jer nošenje svega par sati dnevno neće dovesti do željenih rezultata.

Iz različitih razloga, bili oni estetski, profesionalni,  pacijenti se ne odlučuju za nošenje fiksne proteze. Posetite Stomatološku ordinaciju Dr Bede i saznajte da li su folije za ispravljane zuba baš za vas.

Dr Bede