Dodeljene Pulitzerove Nagrade

Dodeljene Pulitzerove Nagrade

Dodeljene Pulitzerove Nagrade. Pisca Edwarda P. Jonesa The Known World, priča o slobodnim crncima i njihovim crnim robovima koja je nastajala punih deset godina.

Dodeljene Pulitzerove Nagrade

Jones je, dok je stvarao The Known World, izgubio i posao korektora u jednom listu, prenosi BBC News. Jones kaže da mu je trebalo toliko dugo vremena zbog sporog stila pisanja i jer su mu se često događali dani kada nije bio raspoložen za pisanje. Knjiga Stevena Hahna o političkoj borbi crnaca na američkom Jugu osvojila je nagradu Pulitzer u kategoriji istorijskih dela.

Nagradu za biografiju dobila je biografija Hruščova Williama Taubama, koji je optužio istoriju za postupni proces nastajanja njegove knjige. Odnosno revizionizam nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine i otvaranje arhiva. ‘Toliko toga još nije ispričano o Sovjetskom Savezu. Hiljade stranica nisu pročitane’, rekao je Taubam.

Pulitzera za nefikciju dobila je knjiga o gulagu Anne Applebaum. U kategoriji drame nagrađen je Doug Wright za dramu I Am My Own Wife. To je priča o nemačkom transvestitu koji je preživeo i nacističku vladavinu i komunistički režim.