Da li je vreme za “zlatnu investiciju” i da li je vreme za novo grejanje?

Da li je vreme za “zlatnu investiciju” i da li je vreme za novo grejanje?

Predstojeći hladni dani su pred nama. Vreme je da počnemo da razmišljamo kako da na najefikasniji i najisplativiji način ugrejemo kućni prostor. U našem kućnom budžetu svake godine, grejanje predstavlja najveću režijsku stavku i zbog toga najmanje pažnje i najteže se odlučujemo na njegovu zamenu. Nije slučajno što se od svih investicija baš kupovina novog grejanja naziva “zlatna investicija”.

Prvi korak ka donošenju odluke uvek je najteži. Često postavljamo pitanje da li u ovom trenutku zaista trošimo previše i da li kupovina novog grejanja može da opravda uložena sredstva.

Da bi dobili odgovor na ovo pitanje i pomogli pri odluci, treba da postavite sami sebi četiri ključna pitanja:

 • Da li trošim previše?
 • Kako da izbegnem greške?
 • Kako da napravim pravi izbor?
 • Koje dodatne trikove treba da znam?

Pratite ovo uputstvo kroz četiri koraka i doćićete do odgovora na postavljeno pitanje, te kupovina grejanja može postati “vaša zlatna investicija”.

PRVI KORAK

Da li trošite previše novca na grejanje?

Bez obzira da li se grejete na struju, drvo ili gas, da li živite u stanu ili kući, da li živite u gradu, prigradskom naselju ili selu, razmatranje novog grejanja i eventualna kupovina uvek počinje istim pitanjem? Da li trošim previše novca na grejanje?

Pre odgovora na pitanje treba dobro da znate i zapamtite ZLATNI PRORAČUN GREJANJA: jedan sistem grejanja potroši tokom svog životnog veka čak 20 puta više goriva nego što je sam koštao. Odnosno, najveće uštede ne obezbeđuje početna investicija, već ušteda u energentima tokom dugogodišnjeg korišćenja odabranog sistema.

Koliko je star sistem za grejanje koji trenutno koristite?

Ovo je prvo pitanje koje morate postaviti sami sebi! Ako je vaš sistem za grejanje stariji od 15 godina, sasvim je normalno da trošite više novca na grejanje nego što bi bilo potrebno, dok uštede sa novim sistemom mogle bi da se kreću i do 70%. Međutim, tačan procenat uštede zavisi od toga koliko je vaš trenutni sistem zastareo. Međutim, teško je odrediti cifru na koju gotovo sigurno možete računati ali ukoliko napravite pravi izbor novog grejanja prosečna ušteda posle zamene sistema je 50%.

Da li razmišljate da promenite grejanje u narednih 5 godina?

Ako je vaš odgovor potvrdan onda vi najverovatnije imate loš i neefikasan sistem za grejanje koji rasipa vaš novac . Ne zaboravite da je svaki dobar sistem za grejanje onaj koji sam sebe otplaćuje posle izvesnog vremena. I tako dolazimo do zaključka da ako što pre zamenimo grejanje, pre ćemo početi da ga otplaćujemo, a samim tim i štedimo.

Da li je vaš trenutni sistem “personalizovan”?

Personalizovan? Šta to znači? Personalizovan, znači da je grejanje prilagođeno karakteristikama vašeg objekta. Pa je već danas prilagođavanje grejnog sistema svakom objektu neophodno ako želite najbolje rezultate.

REZULTAT

Nakon odgovora na ova tri pitanja, biće vam sasvim jasno da li rasipate novac na grejanje. Ako želite da u svom gućnom budžetu napravite pozivtivnu promenu neka vam to bude prvi korak za promenu. Međutim ni naredni koraci nisu ništa lakši. Malo je rešenja koja su zaista odgovarajuća baš za vaš dom.

DRUGI KORAK

Kako da izbegnete 6 najvećih grešaka prI kupovini novog grejanja

Novi sistem grejanja uvek je povezan s relativno visokim troškovima investicija te se od njega očekuje da bude izdržljiv, efikasan i dugoročno isplativ. Međutim, danas se prave velike greške prilikom kupovina novog grejanja. Te greške skupo koštaju i u novcu, živcima i komforu.

U saradnji sa ekspertima za grejanje mi vam otkrivamo šest najvećih grešaka na koje morate obratiti pažnju i obavezno ih izbeći kada se odlučite na ovaj korak.

Najbitnija vam je što jeftinija investicija u startu

Najveća i najčešća greška koja se javlja u praksi je ako tragamo za što jeftinijom investicijom u samom startu. Početna investicija ne obezbeđuje najveće uštede, već ušteda u energentima tokom dugogodišnjeg korišćenja odabranog sistema.

Koje sve sisteme grejanja treba razmotriti u startu:

 • Grejanje na toplotne pumpe
 • Grejanje na gas
 • Grejanje na drva

Odluku donosite brzo i ishitreno, bez prave analize

Novo grejanje je pravi poduhvat! Međutim, ako želite da napravite pravi odabir, postoje ukupno tri moguća puta za vas:

Prvi je da sami krenete u istraživanje, da samostalno tražite informacije, tehničke podatke i cene, i tako donesete odluku.

Drugi put je da se potpuno prepustite nekom “majstoru za grejanje” jer ovaj put će vas najmanje koštati živaca, bar na početku. Kasnije, rizik je veliki da će vas koštati i živaca, ali i novca.

Treći put vodi preko nove platforme koja je od 2016. godine dostupna i na našem tržištu. Izuzetno koristan online konfigurator grejanja koji vam omogućava da unošenjem svih relevantnih parametara za vaš stan ili kuću dođete do najboljeg sistema za grejnje razvili su profesionalni, kompetentni instalateri i stručnjaci za grejanje sa velikim iskustvom. Ovaj put ne traje ni kratko, ni dugo, već onoliko koliko treba. Tako jedan poduhvat kupovine koji bi zahtevao mnogo pripreme postaje iskustvo koje biste preporučili svakom svom prijatelju.

Nabavka prevelikog kotla ili toplotne pumpe

Online konfigurator NovogGrejanja radi proračun i bira veličinu kotla ili toplotne pumpe skrojenu baš za vaš objekat, što je takođe jedan od izuzetno bitinih elemenata pri kupovini novog grejanja.

Obavezno obratite pažnju na veličinu kotla ili toplotne pumpe. Veći kotao se danas ne odlikuje samo većim gubicima energije već i višim cenama.

Preporučeni stari “majstor za grejanje”

Neko od prijatelja vam je preporučio majstora za grejanje, koji najčešće zna samo jedan način – svoj način, kako je oduvek radio grejanje kod svakoga. Jer on nikada nije radio onako kako moderna tehnika grejanja danas nudi.

Zanemarujete prednosti novih tehnologija

Danas postoji širok spektar različitih sistema i modela grejanja na osnovu kojih je potrebno izvršiti pravi izbor. Ovi sistemi koriste različite energente, gde svaki ima neke svoje prednosti i mane.

Da biste došli do optimalnog rešenja iskoristite sve mogućnosti i online alate koje vam nudi NovoGrejanje. Ova platforma nudi sve postojeće energente – toplotne pumpe, gas, drvo, palet ili lož ulje.

Dobićete profesionalno i objektivno rešenje koje najviše odgovara karakteristikama vašeg doma. U ponudi se nalazi široka paleta različitih modela grejanja od najprestižnijeg proizvođača na kojeg se možete osloniti.

Loše finansiranje novog grejanja

Ukoliko se odlučite za kupovinu novog grejanja potreban vam je novac ili kredit koji u Srbiji ljudi uglavnom ne vole. Ali pogledajte to sa druge strane:

 • Da li je kupvina novog grejanja ozbljna kupovina? – Jeste
 • Da li vam je ta kupovina potrebna? Nekada veoma
 • Da li će ta kupovina, ukoliko se pametno sprovede u delo, odmah početi da vam donosi uštede, veći komfor bolji kvalitet života? Hoće

TREĆI KORAK

Kako da odaberete najbolji sistem za grejanje za svoj stan ili kuću

Na tržištu se često nalazi dosta različitih sistema za grejanje, mnogo “stručnjaka” i “starih majstora”, ali i malo rešenja koja su zaista odgovarajuća baš za vaš dom. Jedan od glavnih problema zbog kojih se vlasnici kuća, stanova i poslovnih prostora teško odlučuju na promenu sistema za grejanje je komplikovana dugotrajna procedura odabira i zamene grejnih sistema.

Jedno od najvažnijih a ujedno i prvo pravilo koje morate imati u vidu pri odabiru novog grejanja je činjenica da već danas morate tragati za personalizovanim sistemima za grejanje.Odnosno onim koji su kreirani za vaš dom na osnovu njegovih karakteristika.

Pri odabiru najboljeg rešenja za grejanje u obzir se uzima karakteristika objekta, vrsta izolacije, debljina zidova, kvalitet i broj prozora.

U mnogim razvijenijim zemljama sveta poslednjih godina sve su popularnije platforme koje nude personalizovane siseme za grejanje specijalno za svakog kupca. Oni se danas smatraju najpouzdanijim savetnikom za kupovinu, a od 2016. po prvi put našla se i u Srbiji.

Koje prednosti nudi NovoGrejanje.com platforme:

 • Izradu personalizovanog rešenja za grejanje u roku od 24h specijalno za vas
 • Odabir najpovoljnijeg i najefiksnijeg sistema grejanja i energenata za vaš dom
 • Jednostavno poručivanje, postavljanje novog grejanja za samo 48h i demontažu vašeg starog sistema
 • Visok kvalitet novog grejanja, vrhunsku “Viessmann” tehnologiju i velike uštede na računima za grejanje

Grejanje za 1 EVRO dnevno? Moguće je!

Jedna od najpoznatijih kompanija na svetu koja govori o kvalitetu grejnih sistema NovoGrejanje je nemačka kompanija “Viessmann” . Ova kompanija ima niz zadovoljnih korisnika širom sveta pa čak i korisnike iz Srbije koji su koristili i ugrađivali Viessmann grejne sisteme. Praksa je pokazala da uz maksimalnu optimizaciju, cena grejanja može da se svede na samo jedan evro dnevno, što čini izuzetnu uštedu za Vaš budžet.

NovoGrejanje sposobno je da personalizuje grejanje svakog doma, jedinstvenog po kvadraturi, izolaciji, debljini zidova, tipu prozora, sistemu grejanja i željenom energentu. To  predstavlja fantastičnu mogućnost dostupnu svim građanima naše zemlje.

Atraktivni krediti za novo grejanje

Kompanija Viessmann i platforma NovoGrejanje pripremili su veoma povoljne uslove kreditiranja. Novi uslovi kreditiranja obezbeđuju kamate niže za 5-8% za kredite u dinarima, dok za kredite  u evrima padaju na nivo ispod 5%. Ponuda važi samo za opremu iz Viessmann grejne tehnike.

ČETVRTI KORAK

10 najvećih grešaka pri grejanju koje vas skupo koštaju

Toplota je jedan od važnih preduslova za dobro i opšte stanje organizma. Da bi se ona razvila, neopodan je funkcionalan sistem za grejanje koji zagreva kuću do ugodne i željene temperature. Međutim, često pravimo greške koje vode do rasipanja toplote i energije. Zato vam predstavljamo listu grešaka koje možete ispraviti samo jednim pokretom ruke.

Visoka temperatura u prostorijama

Optimalne temperature u različitim prostorijama u vašem stambenom objektu kreću se od 18 – 20 stepeni. Savetuje se da temperatura u kuhinji bude 18 stepeni zbog uređaja koji otpuštaju toplotu, poput šporeta. Nešto toplije je potrebno da bude u dečijoj i radnoj sobi. Za kupatilo najoptimalnija temperatura je 23 do 24 stepena.

Potpuno isključivanje grejanja

Kada je reč o grejanju jedna od najvećih grešaka je kompletno isključivanje sistema za grejanje kada se napušta kuća. Ponovnim uključivanjem grejanja u kući koja se potpuno ohladila nakon napuštanja, potrebno je mnogo više energije da sistem to nadoknadi.

Kratko zagrevanje

Optimalna temperatura u kupatilu je 23 stepena. Mnogi kupatilo uopšte ne greju, već se grejanje uključi samo pre korišćenja. Vazduh se nakon kratkog zagrevanja dovede do prijatne temperature, zidovi kupatila ostaju hladni i pružaju odličnu podlogu za razvijanje buđi, a time i veću štetu za vlasnika.

Grejanje drugih prostorija

Ako želite efikasan sistem za grejanje sa kojima se neće dešavati problemi buđi prilikom zagrevanja prostorije u kojoj se ne boravi stalno, razmotrite sledeća tri rešenja:

 • Grejanje na toplotne pumpe
 • Grejanje na gas
 • Grejanje na drva

Zaklanjanje radijatora

U mnogim stanovima usled nedostatka prostora, često se nameštaj postavlja ispred radijatora. Međutim, dešava se da su i zavese previše dugačke i prekrivaju polovinu, pa čak i ceo radijator. Ovakve greške uzrokuju neravnomerno širenje toplote i vode ka nepotrebno visokim troškovima grejanja.

Sušenje veša na radijatoru

Sušenje mokrog veša na radijatoru nije pogodno, jer snaga zagrevanja se znatno smanjuje, a isparavanje vlage dovodi do razvijanja buđi.

Provetravanje prostorije

Najčešća greška koja se čini pri provetravanju prostorije je držanje prozora konstantno odškrinutim. Na takav način hladan vazduh hladi celu prostoriju i vlaga ulazi u zidove. Mnogo je efikasnije otvoriti širom prozore na deset minuta i na takav način provetriti prostoriju.

Vazduh u cevima

Iz sistema za grejanje koji je zatvoren sistem mora se redovno ispuštati vazduh. Bez tih mera, zagrejana voda se ne može ravnomerno rasporediti. Kao rezultat toga temperatura u prostorijama je neujednačena.

Preveliko zagrevanje

Mnogi stari sistemi za grejanje uglavnom nemaju senzor spoljašnje temperature za regulisanje, zbog čega se prostorija zagreva više nego što je potrebno. U tom slučaju korisnici sami pojačavaju I smanjuju zagrevanje, što dovodi do velikih gubitaka energije.

Zastarela tehnologija

Ukoliko je vaš sistem za grejanje u upotrebi duže od 20 godina on je manje efikasan od novih sistema za grejanje. Ovo se posebno odnosi na termostate koji najverovatnije nisu menjani. Nov termostat koji se povezuje sa internetom može se lako instalirati i lako koristiti čak kada niste kod kuće. Ukoliko ste na putu i imate dostupnu internet mrežu vaš termostat možete koristiti.

U grejnim sistemima koje nudi novogrejanje.com koristi se isključivo tehnika jedne od najpoznatijih kompanija za grejanje na svetu, nemačka kompanija Viessmann.

Više informacija i kontakt telefon pogledajte na stranici Inkom doo Veternik.