Crvena haljina privlači muške poglede? Istina!

Crvena haljina privlači muške poglede? Istina!

Ako vaš izbor za večerašnji izlazak bude crvena haljina – primetićete da je partner pažljiviji i velikodušniji nego obično. Rezultat je ispitivanja sa njujorškog univerziteta Ročester, a rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu za psihologiju. Provedena istraživanja pokazala su da su muškarcima privlačnije žene koje su odevene u crveno, od žena ili devojaka koje su bile odevene u odeću neke druge boje. Većina ispitanika je priznala da bi više novca potrošila na ženu odevenu u crveno, nego u odeću neke druge boje.

Crvena haljina garantuje romantiku

Profesor psihologije sa njujorškog univerziteta Endru Eliot, koji je vodio istraživanje, potvrdio je pretpostavku prema kojoj je crvena boja – boja romantike.
Ovo objašnjava zašto su čestitke koje se tradicionalno šalju za Dan zaljubljenih obično crvene boje… Ili zašto se u parfimerijama najbolje prodaju karmini crvene boje. U istraživanju koje su proveli Eliot i saradnici učestvovalo je više od stotinu studenata, kojima su pokazane fotografije nekoliko žena.

Zadatak im je bio da odgovore na pitanja:

  • u kojoj su im meri privlačne,
  • koje bi među njima želeli da poljube i
  • sa koliko bi njih želeli da vode ljubav.

Zanimljivo je da je na njihove odgovore uticala čak i boja okvira fotografije.

Crvena haljina je i u ovom slučaju bila presudna. Na pitanje Zamislite da sa ovom osobom izlazite na sastanak i imate 100 dolara. Koliko biste bili spremni da potrošite? Većina muškaraca odgovorila je kako bi na ženu u crvenom potrošila više od 100 dolara.
Fascinantno je otkriće da nešto tako rasprostranjeno poput boje, može imati takav učinak na naše ponašanje, a da toga nismo svesni, zaključio je profesor Eliot.

Još zanimljivih sadržaja potražite na stranici Zabava.