Naučite nemački jezik i zarađujte više

Naučite nemački jezik i zarađujte više

Engleski jezik gotovo da se podrazumeva, ali poznavanje još jednog, a naročito nemačkog jezika može biti tajni ključ koji otvara vrata blagostanja. Časovi nemačkog jezika, uz izuzetak engleskog, zauzeli su primat u školama stranih jezika. Škole stranih jezika nude nekoliko vrsta kurseva. Tako da, s obzirom na potrebu i razlog zbog kog učite jezik, možete izabrati nastavu koja odgovara baš vama.

Veliko interesovanje za nemački jezik nije iznenađenje, ako se uzme u obzir masovno iseljavanje naših ljudi u zemlje nemačkog govornog područja. Pored toga, broj nemačkih kompanija u Srbiji raste. Prednost pri zaposlenju u tim firmama imaju oni sa osnovnim znanjem nemačkog jezika, a odgovornije i bolje plaćene funkcije pripadaju onima sa konverzacijskim nivoom.

Časovi nemačkog jezika – programi za svakoga

Ako je razlog za učenje jezika zaposlenje, razumljivo je da polazniku treba konkretno, primenljivo znanje, koje će savladati u najkraćem roku. Zbog toga se škole stranih jezika utrkuju specijalnim programima nemačkog jezika.

  •  Opšti kurs nemačkog jezika

Ovakvu vrstu kurseva naći ćete u svakoj školi stranih jezika. Opšti kursevi su podeljeni po nivoima A, B i C, počevši od početnog, preko srednjeg do naprednog. Nastava je, uglavnom, koncipirana prema programima priznatih instituta, pa po završetku kursa i položenog testa dobijate međunarodno priznate sertifikate.

Opšti kursevi namenjeni su onima koji žele detaljno i kvalitetno znanje nemačkog jezika. Ipak, oni koji bi da savladaju osnove na brzaka ili da usavrše dosadašnje poznavanje jezika u najkraćem roku, trebalo bi da razmisle u drugačijem kursu. Opšti kursevi traju dugo.

Kurs nemackog jezika

  •  Brzi kursevi

To su poluintenzivni i intenzivni kursevi. Namenjeni su onima koji moraju da ovladaju jezikom što pre. Razlika između opšteg i ubrzanog kursa je u tempu nastave. Poluintenzivni kurs završićete za otprilike tri meseca, a intenzivni kurs, gde su časovi nemačkog jezika organizovani svakodnevno, izuzev vikenda, privešćete kraju za svega 5 do 6 nedelja.

Posebno koncipirani časovi nemačkog jezika

Za one koji ne traže klasičnu nastavu, nego žele konkretnije časove i znanje, škole stranih jezika pripremile su mnoštvo programa.

  •  Konverzacijski kurs nemačkog jezika

Mnogi se suočavaju sa problemom da poznaju jezik, ali ne mogu da se oslobode u usmenoj komunikaciji. Škole stranih jezika na ovakav izazov odgovaraju konverzacijskim kursevima. Akcenat je dakle, na usmenoj komunikaciji. Nastava se obavezno odvija u malim grupama. Pre upisa neophodno je testiranje, a uslov za upis na konverzacijski kurs je obično A2 nivo.

  •  Poslovni nemački

Ovakva vrsta kursa je posebno tražena poslednjih godina. Bilo da planirate posao u inostranstvu ili ste konkurisali u novootvorenoj firmi u Srbiji, ovaj kurs će vam pomoći da taj posao i osigurate. Važno je da se upišete na vreme, jer će vam do završetka kursa trebati oko 3 meseca.

Na kursu Poslovnog nemačkog naučićete da pišete biografiju, sastavljate motivaciono pismo, zablistate na razgovoru za posao, sastavljate e-mailove, pravite prezentacije i sl. Kao i konverzacijski kurs i kod ovog kursa je neophodno prethodno elementarno znanje nemačkog jezika. Neke škole su se potrudile da ovu vrstu kursa prilagode svakom polazniku, pa nastavnici, obično pre početka nastave imaju razgogovor sa svakim polaznikom, kako bi se upoznali sa poslom koji obavljaju ili za koji se pripremaju.

  •  Nemački jezik za medicinare

Zbog velike potražnje, ali i posebnih karakteristika i terminologije u poslu, medicinari koji planiraju da  se zaposle u zemljama nemačkog govornog područja, imaju privilegiju pohađanja kursa koncipiranog samo za njih. Ne nude sve škole stranih jezika ovu vrstu kursa, ali u pojedinim se časovi nemačkog jezika za medicinare uspešno sprovode već nekoliko godina.

Pre nego što krenu sa nastavom, polaznici bivaju testirani, a uslov za upis je, kao i za prethodna dva navedena kursa, obično A2 nivo. Studenti medicine, lekari i sestre, uz pomoć ovog kursa, ovladaće stručnom terminologijom, proširiće svoj vokabular, unaprediti nivo konverzacije i biće spremni da ostvare komunikaciju sa pacijentima i kolegama na nemačkom jeziku.

  • Individualni časovi nemačkog jezika

Ovo je najskuplji, ali najproduktivniji način učenja nemačkog jezika. Profesor je upućen samo na jednog polaznika, koji ima ceo čas samo za sebe. Prednosti su mnogobrojne.

Online casovi nemackog jezika 

Online učenje nemačkog jezika

Učite jezik uz pomoć profesionalaca iz udobnosti svog doma. Ako nemate dovoljno vrmena za pohađanje tradicionalne nastave ili ste već otputovali u neku od zemalja nemačkog govornog područja, online časovi nemačkog jezika mogu biti od velike pomoći. Postoje škole koje su svoju nastavu prilagodile online platformama i to odlično funkcioniše. Pored škola, na Internetu lako možete pronaći i profesore nemačkog jezika koji će vam pružiti individualne časove putem Skype-a.

Prednosti ove nastave su ušteda vremena, udobnost i individualna nastava. Međutim, tradicionalna školska atmosfera ipak unosi dozu ozbiljnosti i veće odgovornosti u novu obavezu. Stoga, online nastava ne bi trebala da bude izbor onih koji se ne mogu pohvaliti samodisciplinom.

Portal VirtualniGrad izdvojio je nekoliko škola gde možete uspešno savladati nemački jezik:

Škola stranih jezika Lingua

Centar za strane jezike Lingvist

Spisak svih škola možete videti u kategoriji Škole stranih jezika.

Izvori slika:

Pixabay

Eglin