Briga o zubima i ustima kod terapije kancera

Briga o zubima i ustima kod terapije kancera

Redovnim odlaskom kod stomatologa, lečenjem zuba i desni i pravilnom ishranom, možemo sprečiti nastanak mnogih bolesti. Ukoliko se bolest ipak javila, nemojte zanemariti odlazak kod zubara, jer zdravlje vaših zuba utiče na kompletno zdravstveno stanje vašeg organizma.

Oralno zdravlje predstavlja važan deo celokupnog zdravlja i zbog toga bi stomatolog morao da bude uključen u lečenje pacijenata od raka. Više od jedne trećine pacijenata iskusi komplikacije u ustima u toku ili nakon terapije kancera. Kako bi proces terapije prošao što ugodnije za pacijenta, neophodno je da usna duplja i zubi budu u najboljem mogućem stanju pre početka same terapije.

BRIGA O ZUBIMA PRE POČETKA TERAPIJE KANCERA

Plan za realizaciju ovog lečenja sastoji se u tri koraka:

BRIGA O ZUBIMA PRE POČETKA TERAPIJE KANCERA

Posetite stomatologa ukoliko pre početka same terapije zubi i desni nisu zdravi, mogućnost komplikacije je veća. U toku ovog procesa imunitet slabi i samim tim mogućnost nastanka infekcije kao posledice lošeg oralnog zdravlja je velika. U skladu sa opštim stanjem pacijenta i planom terapije, stomatolog će sanirati ili izvaditi problematične zube, a upalu desni lečiti. Ukoliko je stanje u ustima veoma loše, to ponekad može da odloži početak terapije osnovne bolesti.

Održavajte higijenu: zube perite redovno, 2-3 puta dnevno sa pastom sa fluoridima. Koristite meku (ultra soft) četkicu za zube. Obavezno vodite računa i o higijeni jezika. Za održavanje prostora između zuba koristite zubni konac ili međuzubne četkice.

Ispirajte usta: ovo će vam pomoći da smanjite količinu bakterija u ustima i da neutrališete kiselu sredinu. Možete koristiti kašičicu sode bikarbone rastvorene u čaši vode. Izbegavajte sredstva za ispiranje usta sa alkoholom.

Zdravo se hranite: jedite dosta voća, povrća, ribe i svega onoga što će generalno uticati na bolje stanje vašeg organizma.

Ostavite pušenje.

BRIGA O ZUBIMA ZA VREME TERAPIJE KANCERA

BRIGA O ZUBIMA ZA VREME TERAPIJE KANCERA

Ovo su najčešća stanja koja mogu nastati u toku same terapije. Većina njih nestane sama nakon završetka terapije.

Suva usta: nastaju kao posledica smanjenog lučenja pljuvačke. Javlja se osećaj pečenja, otežanog gutanja i govora. Pacijentima se preporučuje unošenje velike količine vode svakodnevno, kao i žvakanje žvaka bez šećera. Ovo podstiče pljuvačne žlezde da proizvode pljuvačku. Takođe, u ovoj situaciji važno je da dobro održavate oralnu higijenu. Usled smanjenog lučenja pljuvačke, dolazi do porasta broja bakterija u ustima.

Upala desni i pojava afti: ovo stanje takođe zahteva temeljnu higijenu i često ispiranje usta. U slučaju pojave infekcije obratite se svom stomatologu.

Bolovi u vilici: nastaju pogotovo u slučaju zračenja u blizini glave i vrata. Bolovi mogu da se osećaju u predelu viličnog zgloba, uva ili lica. Pitajte svog stomatologa o mogućoj terapiji lekovima i o vežbama kojima biste sebi pomogli.

Pojava metalnog ukusa u ustima: nastaje takođe kao posledica lekova koji se koriste u terapiji kancera. Prolaznog je karaktera. Pacijentima koji nose proteze može pomoći da ih izvade iz usta u periodu dana kada ne konzumiraju hranu.

BRIGA O ZUBIMA NAKON TERAPIJE KANCERA

BRIGA O ZUBIMA NAKON TERAPIJE KANCERA

Nakon završene terapije posetite svog stomatologa kako biste utvrdili kakvo je vaše oralno zdravlje sada. Moguće je da se pojavio neki novi karijes usled smanjenog lučenja pljuvačke i njega je potrebno što pre sanirati. Takođe, ukoliko ste pre početka terapije morali da izvadite neki od zuba, posavetujte se sa svojim stomatologom o mogućoj nadoknadi tog zuba.

U ovom periodu takođe se pridržavajte svih saveta o zdravom načinu života i higijeni kao i pre početka terapije.

Iako vam na prvi pogled zdravlje zuba ne predstavlja bitnu stvar u odnosu na lečenje osnovne bolesti, brigom o svom oralnom zdravlju pomoći ćete svom organizmu u toku terapije kancera.

U Stomatološkoj ordinaciji dr Bede sve usluge su visokog kvaliteta i prilikom njihovog obavljanja koriste se samo najbolji materijali. U ordinaciji možete dobiti usluge iskusnih stomatologa uz savet o oralnoj higijeni vaših zuba i kompletan stomatološki pregled.

Više informacija o ordinaciji možete pogledati na stranici Stomatološka ordinacija dr Bede Novi Sad i na prezentaciji Ordinacije.info – Stomatološka ordinacija dr Bede.