Beba na odmoru – briga i pažnja

Beba na odmoru – briga i pažnja

Beba na odmoru zahteva posebnu brigu i pažnju. Opasnosti donose duga putovanja, visoke temperature, nestanak vode, virusne epidemije, ujedi insekata, krpelja i zmija, razne alergijske reakcije, prekomerno sunčanje, dehidracija, toplotni udar itd.


BEBA NA PUTOVANJU

Sva prevozna sredstva imaju svoje prednosti i mane. Automobil nije idealan. Bebu pre puta uspavajte i sa njom budite na zadnjem sedištu. Dugotrajna putovanja crpe bebu i nema uslova da sve bude sterilno i čisto. Putovanje vozom je idealno za veću decu. Za bebe je problem održavanje higijene tokom puta i moguće prisustvo bolesnih osoba u kupeu. Najbolje je putovanje koje traje što kraće. Zato je avion dobar izbor. Pre poletanja, zbog visinske razlike, stavite bebi kapi u nos. Na put ponesite dovoljno vlažnih maramica, vode, sapuna i papirnih ubrusa. Obavezan je ručni frižider sa pripremljenom hranom i mlekom.

ISHRANA BEBE NA ODMORU
dr_velisavljev_beba4.jpg
Prevencija je najsigurniji način da dete ostane zdravo tokom odmora. To znači da jede i spava tako dobro kao kod kuće. Nemojte menjati ritam spavanja bebe. NOVU HRANU NE UVODITE NA ODMORU! Na nju beba može burno da reaguje alergijom. U letnjim mesecima česte su epidemije proliva. Perite sebi i bebi često ruke u toku dana.

BEBE I UJEDI INSEKATA

Alergijske reakcije na ujed insekata mogu biti veoma burne. Ublažavaju ih oblozi sa ledom i kortikosteroidne masti i kreme. Kod ujeda krpelja, ne dirajte nista i odmah se javite lekaru! Pčele, ose i stršljeni poseduju otrov snažnog dejstva. Kod osetljive dece može nastati takav tip alergijske reakcije, pravi anafilaktički šok, koji zahteva hitnu intervenciju lekara.

BEBA NA SUNCU

Beba može biti na suncu od 7 do 10 i posle 17 sati. Glava uvek mora biti zaštićena. Krema sa faktorom zaštite preko 30. Pojačajte unos tečnosti! Ne pretopljavajte bebu. Pesak, voda i trava reflektuju značajan procenat UV zraka, a 80 % ih prolazi kroz oblake. Zato – postepeno i oprezno. Bebu ispod 6 meseci nikada direktno na sunce, a ispod 12 meseci ne izlagati celo telo. Ako se pojave opekotine, javite se lekaru. Gubitak tečnosti preko mlade kože može biti veoma opasan.

Raspitajte se da li u mestu u koje putujete postoji pedijatar. Pre polaska na put, dete treba da pregleda vaš pedijatar.

Dr Milka Velisavljev – Pomoriški
pedijatar

Saveti za roditelje i zakazivanje termina u pedijatrijskoj ordinaciji “Velisavljev” Novi Sad

Sajt: http://www.poliklinikavelisavljev.com/