Alergija kod dece – Opasne namirnice 12.07.2010

Alergija kod dece – Opasne namirnice 12.07.2010

Alergija kod dece zavisi od uzrasta i od alergena koji izaziva bolest. Najčešće se pojavljuje kao alergija na kožiorganima za disanje i za varenjeNovorođenče je retko izloženo alergenima. U prvoj godini života, sa uvođenjem kravljeg mleka u ishranu, mogu se ispoljiti i prvi znaci alergije, pre svega na koži, ali i u organima za varenje.

Alergija na hranu, VirtualniGrad

Alergija  kod dece na koži može da se prepozna kao osip ili korpivnjača po celom telu; odojče može biti uznemireno, ispoljava se nesanicagrčevi u stomaku. I druga hrana, u ovom uzrastu, kao jajebrašno riba mogu izazvati iste alergijske promene. Ove promene mogu se ispoljiti, ne samo kod odojčadi koja su na veštačkoj ishrani, već i kod one koja isključivo sisaju.

Alergija kod dece/odojčadi  – kravlje mleko

Kod odojčadi koja isključivo sisaju, alergeni kravljeg mleka ili neke druge hrane, koju majka koristi u ishrani, prelaze putem majčinog mleka u organizam odojčeta. Uklanjanjem kravljeg mleka iz ishrane majke, ovi simptomi nestaju. Kravlje mleko se zamenjuje sojinim ili adaptiranim mlekom. Međutim, pre nego što se mleko potpuno isključi iz ishrane, ili bilo koja druga hrana, neophodno je da se  urade određeni alergijski testovi, bez kojih je besmisleno isključiti mleko. Ovi testovi se primenjuju, ako postoji nepodnošljivost hrane.

Alergija na mleko, VirtualniGrad

Takođe, nealergijski faktori kao sapun, odelo od vune, pojačano znojenje, infekcije mogu pogoršati bolest. Pored primene lekova, neophodno je odžavati higijenu kože, kupati se, ne koristiti sapun, ne izlagati se suncu.

Alergija na hranu i osipi po koži lica i tela mogu da se leče. Prethodno je potrebno uraditi pregled i alergijske testove koje možete da obavite u Dr Kikinđanin – ordinacija za alergijske bolesti.

Još korisnih informacija pronađite u odeljku Život – korisne informacije.