Šta je senilna degeneracija žute mrlje?

Šta je senilna degeneracija žute mrlje?

Najčešća posledica starenja oka je senilna degeneracija žute mrlje. Nastaje zbog istrošenosti svih mehanizama koji održavaju normalno funkcionisanje ovog dela mrežnjače.

Senilna degeneracija žute mrlje (ARMD-age related macular degeneration) je degenerativno oboljenje koje je jedno od vodećih uzroka oštećenja vida u  populaciji, na globalnom nivou. Oboljenje se češće javlja u populaciji preko 50 godina.

Kako nastaje degeneracija žute mrlje?

Degeneracija žute mrlje najčešće se javlja kao rezultat ukupnog procesa starenja organizma i zato se prvenstveno javlja kod starijih osoba. Uzrok nastanka bolesti nije poznat ali je utvrđeno da genetika ima značajnu ulogu. Najčešće obolevaju žene i osobe svetle puti.

Degeneracija žute mrlje može se javiti:

  • Kod mlađih osoba, i to su obično distrofije koje su nasledne
  • Makula odnosno žuta mrlja, može biti zahvaćena i kod dijabetičke retinopatije
  • Oštećenja žute mrlje mogu se javiti kao posledica povreda, zapaljenja i infekcija
  • Gojaznost, povišen krvni pritisak, nedovoljna fizička aktivnost, upotreba nekih lekova i pušenje.

Žuta mrlja

Dijagnoza senilne degeneracije žute mrlje (ARMD)se postavlja:

  • pregledom očnog dna
  • OCT dijagnostikom
  • FA-fluoresceinskom angiografijom

Koji deo oko zahvata i koji su simptomi?

Bolest zahvata na očnom dnu region makule. Makula ili žuta mrlja je najsenzitivniji deo mrežjače, koji je odgovoran za centralni vid (za čitanje, posmatranje finih detalja, viđenje boja…). Pojavom ove bolesti dolazi do gubitka centralnog vida ali bolest ne dovodi do potpunog slepila.

Faktori rizika za nastanak senilne degeneracija žute mrlje (ARMD)

Starost pacijenta, rasa, i genetski faktori  igraju veoma važnu ulogu u razvoju bolesti.  Pušenje se takođe smatra da je jedno od važnih, preventabilnih uzroka. Vođene su razne studije i istraživanja sa različitim rezultatima o uticaju arterijske hipertenzije, nivo antioksidansa u krvi, načinu ishrane o uticaju na nastanak bolesti.

Normalna i valžna makula

Vrste ARMD

Degeneracija žute mrlje nije bolna i osoba vrlo često ne primeti nikakve promene sve dok ne dođe do značajnog oštećenja centralnog vida. Bolest zahvata oba oka ali je jedno oko više zahvaćeno. Glavni simptom je zamućen, nejasan centralni vid.

Postoje dva oblika ovog oboljenja :

Suva  forma od koje boluje 90%  pacijenata i karakteriše se stvaranjem žućkastih formacija na očnom dnu (druza). Ona daljim napredovanjem izaziva atrofiju u makuli sa oštećenjem centralnog vida.

Simptomi kod suvog oblika degeneracije žute mrlje

  • Potreba za jačim svetlom prilikom čitanja
  • Otežano čitanje štampanog ili pisanog teksta zbog zamagljenog vida
  • Izmenjeno viđenje boja – tamnije I bleđe
  • Otežano je uočavanje detalja na osobi koja se posmatra (oči, usta, nos …..)
  • Problem u adaptaciji svetlo/tama

Vlažna  forma,  može da se razvije iz prethodne forme. Ovaj oblik je ozbiljniji po vidnu funkciju ali na svu sreću ređi.  Karakteriše se razvojem novih krvnih sudova, koji krvare i puštaju tečnost u makuli što je praćeno posledičnim razvojem ožiljnog tkiva i gubitkom vida.

Simptomi kod vlažnog oblika degeneracije žute mrlje

  • Prave linije izgledaju talassto, iskrivljeno ili isprekidano
  • Siva, prazna polja u vidnom polju
  • Gubotak centralnog vida (prazan proctor u tkstu)
  • Različita veličina predmeta na oba okna
  • Različit intenzitet I contrast boja između oba oka

Kad treba da se javite vašem oftalmologu?

Ukoliko primetite zamućenje vida (pad oštrine vida), pojavu zakrivljenja opaženih linija, uveličanje ili smanjenje opaženih objekata i lošije viđenje boja (koje ne mora biti nužno u vezi sa ovom patologijom).

Lečenje bolesti makule žute mrlje

Lečenje

Pristup lečenju zavisi od forme oboljenja.

Vlažna forma – podrazumeva intraokularnu primenu anti VEGF lekova. Ovi lekovi se ordiniraju u operacionoj sali od strane oftalmologa i sprečavaju  razvijanje i curenje iz novonastalih krvnih sudova.

Suva forma – velike studije su pokazale da primena određenih suplemenata u vidu vitamina C,E, beta karotena, cinka, bakra, liteina i zeaxantina može smanjiti rizik od nastanka „vlažne“ forme.

Low vision pomagala – specijalne sprave i sistemi koji omogućavaju relativnu rehabilitaciju vidne funkcije.

Minijaturni teleskopski sistemi koji se ugrađuju u oku kod odabranih pacijenata sa ugroženom vidnom funkcijom na oba oka.

Većina promena na očnom dnu je hroničnog tipa i zato je važno da vas leči lekar koji vam je u potpunosti posvećen uz pomoć kompletne dijagnostike. Poklonite više pažnje vašim očima, kontrolišite vid i obratite se lekaru ukoliko uočite neku promena na vašim očima. Konsultacije i pregled možete pogledati na onlajn stranici Bolnica Vidar – Orasis Swiss Novi Sad.

Sajt: https://www.vidar.rs/