Šta je ranica na grliću materice?

Šta je ranica na grliću materice?

Termin koji se najčešće koristi za promenu na grliću je rana ili ranica na grliću materice. Promene na grliću materice itekako mogu narušiti celokupno zdravlje žene. Iako se smatra da su crvene mrlje potpuno bezazlene, to baš nije tako. One su odlična  podloga za viruse koji mogu dovesti do karcinoma, koji se teško leči.

Šta je ranica na grliću materice?

Ranice na grliću su promene u vidu „mrlja“ koje se javljaju na sluzokoži grlića, ove promene uglavnom su bezopasne. Ranice na grliću materice odlična su podloga za virusne infekcije koje mogu dovesti do karcinoma grlića koji se teško leči, i ako se ne otkrije na vreme mogu ugroziti zdravlje žene.

Šta je ranica na grliću materice

Simptomi ranice na grliću materice

Crvene mrlje na grliću materice koje se kreću najčešće od bledo-ružičaste pa do tamnije crvenkaste boje jesu promene koju karakteriše postojanje cilindričnog epitela iz kanala grlića materice. On se nalazi na „pogrešnom mestu“, na spoljašnosti grlića, gde treba da se nalazi pločasti epitel. Kao takva promena može da predstavlja ulazna vrata za HPV virus, čiji visokorizični tipovi su najčešći uzročnici raka grlića materice.

Promene na grliću materice su uglavnom potpuno bezbolne i ne prate ih neki određeni simptomi. Međutim, ukoliko se oni ipak jave onda su to najčepće obilniji vaginalni sekret ili blago krvarenje prilikom seksualnog odnosa.

Kontrola kod ginekologa

Prilikom redovne kontrole kod ginekologa, potrebno je uraditi PAP-a briseve, kolposkopski pregled, zatim vaginalni sekret, te briseve grlića materice na bakteriološku analizu, Chlamydiubtrachmatis, Mycoplasmu hominis i Ureaplasmu urealyticum. Ako su sve analize uredne pristupa se lečenju promene. U Ginekološkoj ordinaciji Biovita to se radi najsavremenijim aparatom za elektrokauterizaciju.

Metoda je bezbolna, bezbedna i traje oko 3 minute, nakon čega pacijentkinja odmah može da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Istim aparatom se leče i polne bradavice – kondilomi. Uzročnik kondiloma je humani papiloma virus, a polne bradavice je neophodno što pre lečiti, da se ne bi dalje širile.

Ranica na grlicću materice

Kako se radi biopsija grlića materice

Dijagnoza se uspostavlja kolposkopijom odnosno pregledom vagine pod specijalnim mikroskopom. Jedino tako se može jasno uočiti svaka ranica na grliću materice i bilo koja druga promena.

Ako rezultati kolposkopije i PAPA testa ukazuju na sumnjive promene, radi se biopsija. Ova procedura je bezbolna i laka, i najčešće se radi u lokalnoj anesteziji. Biopsijom se se mogu utvrditi i najranije faze prekancerogenih promena.

Da li se ranica na grliću materice može ponovo javiti?

Pojava ranice na grliću materice je moguća sve do početka menopauze. Međutim, nije pravilo da se ranica koja se izleči ili ukloni ponovo pojavljuje ili da će osoba koja je jednom imala ranicu, imati veće slkolonosti ka pojavi nove.

Ranica

Grlić materice je područje koje je sklono komplikacijama ukoliko se osoba zarazi HPV virusom. Zato, treba povesti računa o polno prenosivim infekcijama. Ukoliko dobijete ili imate HVP, veoma je bitno da lečite infekciju.

Kod pojave kondiloma lekar savetuje i uzimanje uzorka koji se šalje na histopatološki pregled, kako bi se utvrdilo da li su promene benigne.

Ginekološke preglede potrebno je raditi najmanje jednom godišnje ili na šest meseci. Ako vodite računa o svom zdravlju i redovno odlazite na ginekološke preglede, promene na grliću se mogu veoma lako i uspešno sanirati, i na takav način sprećiti da ranice prerastu u ozbiljan zdravstveni problem.

Na vreme obavite redovan ginekološki pregled a zakazivanje termina i konsultacije sa lekarom zakažite na onlajn prezentaciji Ginekološka ordinacija Biovita Novi Sad.

Sajt:https://drlugonjic.com/