Bol u leđima

Bol u leđima

Bol u leđima jedna je od najčešćih bolesti danas od koje boluje više od 70% ljudske populacije. Uglavnom se javlja kod osoba između 20 i 40 godina, ali je kod starijih bolesnika intenzivnija. Bol se najčešće javlja u slabinskom delu leđa, posebno je izražena pri saginjanju, ustajanju, podizanju tereta i drugim fizičkim naporima.

Simptomi za bol u leđima se najčešće manifestuju kao blaga ukočenst, nelagodnost ili blagi bol u predelu leđa prilikom određenog poketa. Loše držanje tela, ukoliko nepravilno sedimo ili stojimo, kao i nepravilno savijanje i podizanje, može izazvati bol u leđima.

Bol u lumbalnom delu ledja

Bol u leđima

Bol u leđima najčešće se javlja u donjem delu leđa, mada se bol može prostirati i duž kičme, od vrata pa sve do kukova.

  • Bol u vratu
  • Ukočenost usled naglog pokreta
  • Bol u ramenu
  • Zamrznuto rame
  • Ankylosing spondylitis
  • Procureli disk
  • Išijagija – upala nerva

Bol u leđima može da nastane ili u gornjem delu leđa ili u donjem delu leđa. Bol u gornjem delu leđa obično se oseti u gornjoj polovini leđa kao i u ramenima i vratu. Može da se desi kao posledica oštećenja ligamenata i tetiva koji su previše istezani, ili prilikom saobraćajnog udesa ili tokom treninga. Takođe, loše držanje, gojaznost, kao i slabi mišići abdomena mogu da uzrokuju bol u leđima.

Bol u donjem delu leđa oseća se u podnožju leđa. Bol može nastati od dizanja teških predmeta, preteranog istezanja mišića donjih leđa, ili od direktne povrede ili nezgode.Prekomerna telesna težina, pušenje i stres takođe mogu da doprinesu bolu donjih leđa. Međutim, u nekim slučajevima, uzrok bola može da bude rezultat određenih bolesti, kao što su bolesti kostiju, artritis, virusne infekcije ili abnormalnosti kičme.

Bol nakon naglog ustajanja

Akutni i hronični bol u leđima

Na osnovu toga koliko dugo traje bol, bol u leđima može se podeliti na akutni I hronični bol.

Bol koji obično traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja je akutni bol u leđima koji se javlja kao kratkotrajni bol. Simptomi akutnog bola variraju od probadajućeg bola do bolova u mišićima, ograničene fleksibilnosti kao i nemogućnosti da se ustane uspravno.

Hroničan bol u leđima je često progresivan i on se vremenom pogoršava. Za svaku vrstu bola u leđima važna je prevencija. Kao preventivne mere podrazumeva se pravilno držanje, održavanje adekvatne telesne težine, kao i kombinovanje vežbi za jačanje mišića.

Bol u donjem delu ledja

Prevencija bola u leđima

Raznorazni faktori mogu uticati na stanje vaših leđa i pojave bola u leđima, zato obratite pažnju kako sedite, stojite, ležite, podižete stvari. Odlična aktivnost koja pomaže u prevenciji pojave bola u leđima je redovno vežbanje, šetnja i plivanje.

Ukoliko imate bol u leđima sa sledećim simptomima:

  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Pojava otoka na leđima
  • Bol koji se spušta duž vaših nogu ispod kolena
  • Konstantan bol u leđima koji se ne smanjuje čak i kad ležite
  • Nemogućnost mokrenja
  • Utrnulost oko genitalija
  • Bol koji se pogoršava tokom noći

Neki od ovih simptoma mogu ukazivati na postojanje nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, stoga obavezno se javite izabranom lekaru kako bi dao određenu terapiju.

Kiropraktika je od velike pomoći kada se javi bol u leđima, kao i fizikalna terapija i vežbanje. Nemojte trpeti bol jer danas postoji veliki broj različitih metoda koji vam brzo i efikasno mogu pomoći kada se javi bol u leđima.Studio za održavanje i negu tela Motus primenjuje gotovo sve metode u rehabilitaciji pacijenata koji imaju bol u leđima.

Kontakt telefon, zakazivaje i više informacija pogledajte na onlajn prezentaciji Studio za održavanje i negu tela Motus Novi Sad.